Top 5 mâncăruri de vară ușor de gătit. Vara este sezonul distracțiilor și al relaxării, când temperaturile ridicate ne îmbie la cât mai multe ieșiri în natură. Din acest motiv, este oarecum firesc ca timpul petrecut în bucătărie să se reducă la maximum. Pentru că știm că nu este plăcut să stai foarte mult în bucătărie pe o așa vreme, vă propunem 5 rețete de mâncăruri de vara delicioase și ușor de preparat.
Locul 5: Dovlecei gratinați
Pentru acest fel de mâncare ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 4 dovlecei;
- 3 căței de usturoi;
- o ceapă;
- 3 ouă;
- 60 g parmezan;
- 100 mililitri smântână lichidă;
- 100 mililitri lapte;
- ulei de măsline;
- sare și piper.
Curăţă dovleceii de coajă, apoi taie-i pe lung în fâșii de aproximativ doi centimetri grosime. Presară sare grunjoasă peste ei și lasă-i o ora într-o strecurătoare. După scurgerea timpului, clătește feliile de dovlecel, lasă-le la scurs și taie în cuburi jumătate din cantitatea de dovlecei. Pune cuburile de dovlecei împreună cu ceapă tăiată mărunt, cu usturoiul pisat și cu puțîn ulei de măsline într-o tigaie și lasă-le să se caleașcă, până devin aurii. Separat, amestecă ouăle cu laptele și cu smântână, apoi condimentează cu sare și piper.
Mixează feliile de dovlecel care au rămas netaiate împreună cu sosul din lapte și smântână și apoi adaugă-le peste dovleceii căliți în tigaie. Unge o tavă cu ulei de măsline, presară puțîn parmezan și toarnă preparatul. Presară și peste dovlecei parmezan. Introdu tavă la cuptorul încălzit în prealabil și las-o la foc tare 20-25 de minute. Dovleceii gratinați reprezintă una dintre cele mai gustoase mâncăruri de vara, a cărei preparare îți va lua aproximativ o ora jumate.
Locul 4: Sufleu de roșii
Ingrediente:
- 4 roșii mari sau 8 roșii medii;
- 3 ouă;
- 30 g unt;
- 30 g făînă
- o lingură de pastă de tomate;
- sare și piper.
Taie „capacele” roșiilor și scobește-le, iar în interiorul lor presară puțină sare, după care pune-le pe o farfurie cu partea scobită în jos, pentru a se scurge. Pune la fiert conținutul roșiilor, până când sucul se evaporă. Topește untul pe foc, apoi ia-l de pe flacăra și amestecă-l cu făină. După ce ai amestecat bine, astfel încât să nu existe cocoloașe de făină, adaugă atât conținutul roșiilor scobite, cât și pastă de tomate.
Tot acest sos pune-l din nou pe foc până se îngroașă. Totodată, condimentează cu sare și piper. Odată sosul pregătit, poți trece la pregătirea propriu-zisă a sufleului. Preîncălzeşte cuptorul, separă albușurile de gălbenușuri și adaugă gălbenușurile în sosul de roșii, amestecând energic. În continuare, bate albușurile spumă cu puțină sare și adaugă-le peste sosul de roșii. Cu această compoziție, umple roșiile scobite, apoi așază-le într-un vas uns cu unt și introdu-le la cuptor, la foc mediu, pentru 20-25 de minute. Se servesc calde, ca atare sau alături de o salată verde.
Locul 3: Fasole verde cu unt și migdale
Ingredientele folosite sunt următoarele:
- 1 kg fasole verde;
- 50 g fulgi de migdale;
- 50 g unt;
- sare și piper.
Fierbe fasolea verde timp de 10-15 minute. Pune fulgii de migdale într-o tigaie încinsă pentru 1-2 minute, fără a adăuga ulei sau unt. Scurge păstăile de fasole și prăjește-le puțin în unt. Adaugă sare și piper, iar după ce ai stins focul, presară și fulgii de migdale. Este una dintre cele mai rapide rețete de mâncăruri de vară, pe care o poate pregăți chiar și cea mai neexperimentată bucătăreasă.
Locul 2: Carpaccio de somon cu lime și piper roz
Ingrediente:
- 600 g file de somon;
- 2 bucăți de lime;
- 40 g muguri de pin;
- 10 g piper roz;
- sare;
- 50 ml ulei măsline.
Carpaccio de somon este una dintre mâncărurile de vară care pot fi preparate în doar câteva minute. Taie somonul fâșii subțiri și așază-le pe o farfurie rece. Într-un recipient, rade coajă celor două limes și stoarce și zeama acestora. Adaugă mugurii de pin, uleiul de măsline și sarea și amestecă foarte bine aceste ingrediente, până când obții o pastă. Unge fileurile de somon cu această pastă și presară piper roz. Înainte de a le servi, ornează farfuria cu frunze de salată verde.
Locul 1: Supă rece cu castraveți și mentă
Pentru acest preparat ai nevoie de:
- un castravete;
- 2 roșii;
- o țelină mică;
- un cățel de usturoi;
- 3-4 frunze de mentă proaspătă;
- 500 ml litri lapte;
- sare și piper.
Această supă este una dintre mâncărurile de vara care nu necesită preparare termică. Taie mărunt castravetele, roșiile, țelina și usturoiul. Pune-le pe toate într-un bol, împreună cu frunzele de mentă, apoi adaugă laptele, sarea și piperul. Mixează-le timp de un minut, iar dacă această compoziție ți se pare prea densă, o poți subția cu puțină apă. Apoi, pune preparatul la frigider. Servește supa rece, decorată cu câteva frunze de mentă.
Sursa: divahair.ro
Dacă aveţi poftă şi de un desert delicios, găsiţi AICI o reţetă perfectă.