I
Printre acele prăjituri pe care le găseşti la cofetărie, dar poţi să le faci şi acasă se numără savarinele. Reţeta pentru savarine pufoase şi însiropate făcute acasă este foarte simplă şi rapidă.
Pentru savarine aveţi nevoie de următoarele ingrediente:
- 250 g faina
- 2 oua
- 150 ml lapte
- 30 ml ulei
- 5 g drojdie uscata
- 1 lingura zahar tos
- 1 praf sare
Pentru sirop:
- 400 ml apa
- 50 g zahăr
- 3 linguri esenta de rom
Pentru umplutură:
- 500 ml frisca lichida grasa rece
Se amestecă făina cu laptele, drojdia şi zahărul. Apoi, urmează ouăle, uleiul, sarea şi amestecaţi aluatul timp de 5 minute, până la omogenizare. Se lasă la dospit circa 30 de minute, după care se şpriţează sau se pune în forme unse şi se mai lasă puţin la dospit. Se coc la foc mediu crica 25 de minute şi se lasă la răcit.
Între timp se face siropul, din apă încălzită pe foc, cu zahăr şi esenţă de rom.
Tăiaţi savarinele răcite cu o foarfecă mare, astfel încât să aibă un căpăcel încă ataşat, apoi scufundaţi-le în sirop, sau însiropaţi bine într-o tavă mare.
Se bate frişca şi se umple fiecare savarină cu un poş. Deasupra căpăcelului se poate pune puţin jeleu, peltea sau dulceaţă de căpşuni, după preferinţe.
Se lasă la răcit peste noapte şi se servesc a doua zi de la frigider.