Ingrediente: gogoşari, conopidă, oţet de vin de 9 grade, sare neiodată, zahăr, boabe de piper, boabe de muştar, hrean
Mod de preparare:
Pentru fiecare kilogram de legume aveţi nevoie de 200 ml oţet de 9 grade, 100 g zahăr (sau 200, dacă îi vreţi mai dulci), o lingură plină de sare neiodată.
Spălaţi, zvântaţi şi tăiaţi gogoşarii felii. Conopida rupeţi-o bucheţele sau bucăţi pe mărimea feliilor de gogoşari.
Puneţi totul într-un vas larg, ca să puteţi amesteca ușor.
Amestecaţi legumele cu jumătate din cantitatea de sare şi lăsaţi o oră-două, cât să se înmoaie puţin şi să înceapă să lase zeamă.
Încorporaţi tot zahărul, amestecaţi bine şi lăsaţi încă o oră. În acest timp mai amestecaţi din când în când, ca să se topească zahărul, altfel rămâne nedizolvat pe fundul vasului.
Puneţi apoi oţetul – în care aţi dizolvat restul de sare -, boabele de piper şi hreanul ras sau dat prin maşina de tocat.
Acoperiţi vasul şi lăsaţi 24 de ore, timp în care amestecaţi cât de des puteţi. Gogoşarul trebuie să lase zeamă cât să fie acoperit de ea. Feliile se vor înmuia cât să devină maleabile, dar vor rămâne crocante.
A doua zi, aşezaţi feliile în borcane şi turnaţi peste ele zeama acumulată. Strângeţi capacele şi depozitaţi în beci. Nu este nevoie de sterilizare, dar nu rezistă mai mult de o iarnă în beci.