Ingrediente: castraveţi 3-4 kg (pentru un borcan de 5 litri), mărar uscat, 1 ceapă, o căpăţână de usturoi, sare, piper boabe, ardei iute (opţional)
Mod de preparare:
Spălaţi bine castraveții, în mai multe ape reci.
Puneţi mărar uscat pe fundul borcanului. Aşezaţi castraveţii în mai multe straturi, în picioare. Printre castraveţi puneţi rondele de ceapă, căţei de usturoi, piper şi ardeiul. Odată aranjați castraveții în borcan, fixaţi-i bine cu bețe de mărar puse în cruce.
Daţi în clocot 3 litri de apă amestecată cu sare. E nevoie de o lingură cu vârf de sare grunjoasă pentru murături pentru fiecare litru de apă. Amestecaţi bine, până când sarea se dizolvă. Turnaţi saramura caldă (nu clocotită) în borcan, peste castraveți, până depășește nivelul acestora cu trei degete bune.
Acoperiţi borcanul cu o farfuriuţă şi lăsaţi borcanul într-un loc cald, trei-patru zile sau până sunt destul de acri pentru gustul dv.
Apoi curăţaţi-i de floare şi depozitaţi-i în frigider. Trebuie consumaţi în câteva zile.