Ingrediente: 3 ouă, 600 g zahăr pudră, 250 ml ulei, 250 ml lapte, 165 g griș, 130 g mac, 130 g făină, 1 praf de copt, 2 plicuri de zahăr vanilat, 2 linguri suc de lămâie, 500 ml smântână (30% grăsime), 500 ml apă
Mod de preparare:
Punem într-o cratiță apa și 300 g zahăr pudră și dăm pe foc. Când începe să fiarbă, adăugăm zeama de lămâie, amestecăm și dăm deoparte.
Frecăm ouăle și 200 g zahăr până rezultă o cremă. Încorporam pe rând uleiul și laptele, turnate în fir subţire.
Încorporăm apoi, pe rând, grișul, macul, făina, praful de copt și zahărul vanilat, amestecând bine pentru omogenizare.
Turnăm aluatul într-o tavă de dimensiunea 40 cm x 35 cm, unsă cu ulei.
Se coace, în cuptorul preîncălzit la 180˚C, timp de 35-40 de minute.
Când este gata, scoatem tava din cuptor și turnăm deasupra siropul. Lăsăm prăjitura să se răcească timp de 2-3 ore.
Batem smântâna rece cu 100 g zahăr pudră şi un plic de zahăr vanilat până se întărește.
Întindem frişca peste prăjitură, o nivelăm și o acoperim cu folie alimentară.
Dăm la frigider pentru ale 2-3 ore.