Ca la orice sărbătoare mare, în ziua de Rusalii românii pregătesc anumite preparate specifice. Sunt preparate tradiționale care nu ar trebui să lipsească de pe masa românilor, și care se fac relativ repede. Plecând de la ciorba de verdețuri cu legume și smântână, sarmalele în foi de viță și până la tocana de legume de vară, toate sunt prepararte specifice zilei de Rusalii.
Sarmalele în foi de viță
Sarmalele se află pe lista preparatelor tradiționale și de Rusalii, dar în foi de viță. Rețeta pentru sarmalele în foi de viță nu este una complicată, după cum urmează.
În primul rând avem nevoie de ingrediente, și după cum v-ați dat seama, ingredientul principal sunt foile de viță. În afară de cele asta mai avem nevoie de 1 kg carne de porc și vită. Nu trebuie să lipsească sarea, piperul, cam 50 de grame orez cu bob rotund și două cepe roșii. Nu uitați și faptul că mai este nevoie și de 50 ml ulei, 2 legături de mărar, pătrunjel, leuștean și cam 800 gr bulion de roșii.
Ciorba de verdețuri
Un al doilea preparat despre care bătrânii satelor spun că trebuie să fie pe masa de Rusalii, este ciorba de verdețuri cu legume și smântână. Preparatul nu ia mult timp pentru a fi pregătit, și este regăsit în multe zone din România, în special în zona Transilvaniei.
Ca și ingrediente aveți nevoie de verdețuri, precum spanac, salată verde, ceapă verde, usturoi, pe lângă asta și legumele. Celelalte ingrediente necesare sunt o lingură de făină, ulei, dar nu mai mult de 3 linguri, mărar, 100 ml de smântână, dar și 500 ml de lapte, 1 gălbenuș de ou, sare, piper-după gust și lămâie.
Tocana de legume de vară
Dacă tot ne întrebăm ce se mănâncă de Rusalii, vă mai propunem un alt preparat. Este vorba de tocana de legume de vară. Ingredientul principal sunt legumele, și anume roșiile, la care adăugăm o ceapă, un dovlecel, un ardei, un morcov, o vânătă, sare, piper, pătrunjel și ardei iute. Modul de preparare este simplu. Nu va lua mult timp de gătit unei gospodine experimentate.