Ingrediente: 1 kg cartofi roșii, 50 g unt, sare și piper, 2 căței de usturoi, 400 g iaurt cremos, 1 lingură de muștar boabe, 1 lingură de muștar de Dijon, 1 linguriță pastă de hrean sau puțin hrean răzuit, 1 ceapă roșie, 1 lingură oțet sau zeamă de lămâie, 1 legătură de mărar verde
Mod de preparare:
Se spală bine cartofii și se pun la fiert fără să fie curăţaţi de coajă. Când începe apa să fiarbă se adaugă puțină sare.
Când sunt bine fierți, se scurg de apă, se trec prin jet de apă rece și se curăță, apoi se taie în bucăți mari.
Se pune untul la topit, se adaugă usturoiul zdrobit și se lasă pe foc 2 minute. Se îndepărtează usturoiul și se adaugă în unt cartofii, amestecându-i ușor pentru a se unge toți cu untul aromatizat.
Usturoiul se striveşte și se adaugă în sos.
Ceapa roșie se toacă mărunt și se macerează în oțet până sunt gata restul ingredientelor.
Pentru sos se amestecă iaurtul cu muștarul de Dijon, muștarul cu boabe și pasta de hrean sau hreanul răzuit proaspăt. Se adaugă mărarul verde spălat și tocat mărunt și se omogenizează bine amestecul.Cantitățile igredientelor din sos se pot ajusta în funcție de gustul fiecăruia. Iaurtul se poate alege mai degresat sau mai cremos, însă trebuie ales unul de calitate pentru a nu fi prea zemos.