21.2 C
Craiova
luni, 28 octombrie, 2024
Știri de ultima orăMagazinUn exemplar din prima ediţie a cărţii „Hobbitul“, vândut la licitaţie

Un exemplar din prima ediţie a cărţii „Hobbitul“, vândut la licitaţie

Un exemplar din prima ediţie a cărţii „Hobbitul” de JRR Tolkien a fost vândut la licitaţie cu peste 10.000 de lire sterline (13.000 de dolari). Volumul a fost descoperit întâmplător într-un magazin caritabil din Scoţia, scrie News.ro.

Exemplarul rar al celebrei cărţi, care urmăreşte aventurile lui Bilbo Baggins, a fost găsit de un manager al magazinului Cancer Research UK din Dundee.

Deşi magazinul vinde în mod obişnuit articole cu 5 lire sterline sau mai puţin, cartea a fost scoasă la vânzare pe eBay, ajungând ulterior la 10.099,50 lire sterline.

Volumul este unul dintre cele doar 1.500 de exemplare ale tirajului original, tipărit în 1937, şi are ilustraţii alb-negru realizate chiar de Tolkien.

Cartea este unul dintre cele mai valoroase obiecte donate magazinului caritabil

Managerul Adam Carsley, care a găsit cartea, a declarat că a crezut iniţial că exemplarul „bine îngrijit” nu era „vandabil în magazin din cauza vechimii sale”.

Carsley a ajuns la magazinul din Dundee chiar înainte de deschidere, pentru a ajuta la formarea noilor manageri şi la organizarea stocului – inclusiv sute de cărţi în camera din spate – când a dat peste acest obiect.

„Când l-am deschis, am văzut pe prima pagină că era o ediţie princeps şi m-am gândit că merita să fie trimis echipei eBay”, a spus el. „La început, am crezut că vom primi maximum 500 de lire sterline dacă vom fi norocoşi, aşa că am nu mi-a venit să cred când am auzit, câteva luni mai târziu, că s-a vândut cu peste 10.000 de lire sterline”. 

„Din câte ştiu eu, acesta este unul dintre cele mai valoroase obiecte donate unuia dintre magazinele noastre. Cu siguranţă, este cel mai mare preţ obţinut pe site-ul nostru eBay pentru un singur obiect. Donaţii ca acestea ajută la finanţarea cercetărilor care salvează vieţi în întreaga lume”, a precizat Carsley.

Citeşte şi: Un copil şi mama lui, răniţi în explozia unei butelii

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS