29 C
Craiova
sâmbătă, 29 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazin(VIDEO) Cele mai locuibile orașe din lume în 2024

(VIDEO) Cele mai locuibile orașe din lume în 2024

-

Este considerată printre cele mai frumoase orașe din lume de vizitat și se pare că Viena poate fi, de asemenea, un loc imbatabil pentru a trăi.
Orașul austriac a fost din nou încoronat cel mai locuibil oraș din lume în lista anuală a Economist Intelligence Unit (EIU), care a fost publicată astăzi.
EIU, o organizație parte a The Economist, a clasat 173 de orașe de pe glob în funcție de o serie de factori semnificativi, inclusiv îngrijirea sănătății, cultură și mediu, stabilitate, infrastructură și educație.

Viena a ocupat fruntea listei pentru al treilea an consecutiv, primind scoruri „perfecte” la patru din cinci categorii – orașul a fost marcat mai jos pentru cultură și mediu din cauza lipsei aparente de evenimente sportive semnificative.

Scoruri perfecte

Chiar în spatele capitalei Austriei, Copenhaga din Danemarca și-a păstrat locul doi, în timp ce Zurichul din Elveția a urcat de pe locul șase pe al treilea pe listă.

Vancouver ocupă locul 7 pe lista din acest an
Vancouver ocupă locul 7 pe lista din acest an

Melbourne din Australia a căzut de pe locul trei la al patrulea, în timp ce orașul canadian Calgary s-a situat pe locul cinci cu orașul elvețian Geneva.

Vancouver din Canada și Sydney din Australia s-au situat pe locul șapte, iar Osaka din Japonia și Auckland din Noua Zeelandă au completat top 10 pe locul nouă.
În timp ce Europa de Vest a avut performanțe bune, cu 30 de orașe înregistrând un scor mediu de 92 din 100, regiunea a înregistrat o scădere generală a scorurilor de stabilitate, care a fost atribuită „în creștere a cazurilor de proteste perturbatoare” și a criminalității.

Pe locul 23, Honolulu, Hawaii a fost cel mai înalt oraș din SUA de pe listă, în timp ce Atlanta, Georgia a urcat cu patru locuri până pe locul 29.

Los Angeles a fost mai jos pe listă, pe locul 58, în timp ce New York a ajuns pe locul 70, potrivit CNN.

„Criza acută a locuințelor”

America de Nord a obținut cel mai mare scor mediu pentru educație. Cu toate acestea, notele pentru infrastructură au fost mai mici decât anul precedent în Canada, din cauza „crizei acute a locuințelor”, care a afectat mai multe regiuni.

„Situația este deosebit de îngrijorătoare în Australia și Canada, unde disponibilitatea proprietăților de închiriere este la un nivel minim, iar prețurile de cumpărare au continuat să crească în ciuda creșterii ratelor dobânzilor”, se arată în raport.

Vancouver a căzut înapoi, rămânând în top 10, iar Toronto (al nouălea pe listă în 2023) a coborât din top 10 până pe locul 12.Capitala Marii Britanii, Londra, a fost clasată pe locul 45 cu cel mai bun oraș din lume.

În Asia, Hong Kong a înregistrat cea mai mare îmbunătățire a scorului de anul trecut, urcând de la locul 61 la locul 50 datorită îmbunătățirii stabilității și a scorurilor în domeniul sănătății.

Orașele din Emiratele Arabe Unite au înregistrat unele dintre cele mai mari creșteri ale scorului în acest an, Abu Dhabi și Dubai urcând pe listă, iar Riad, Jeddah și Al Khobar din Arabia Saudită au înregistrat, de asemenea, câștiguri semnificative.

Între timp, Tel Avivul din Israel a cunoscut unul dintre cele mai mari scăderi, coborând cu 20 de locuri pe locul 112 din cauza războiului Israel-Hamas.

Scăderea stabilității

„Viabilitatea globală a crescut fracțional în ultimul an, dar riscurile pentru stabilitate rămân”, a declarat Barsali Bhattacharyya, director adjunct al industriei la EIU.

„Inflația încă ridicată, însoțită de rate ridicate ale dobânzilor și alte vânturi economice în contra au dus la încă un an de proteste frecvente în întreaga lume.”

Au existat puține schimbări în partea de jos a listei, cu Damasc, Siria fiind încă cea mai puțin locuibilă din lume, cu Tripoli din Libia, Algerul din Algeria și Lagos din Nigeria fiind chiar deasupra.

Studiul a remarcat că niciunul dintre primele patru orașe nu a înregistrat nicio îmbunătățire a scorului său general din 2023.

„De când am realizat sondajul nostru, au existat mai multe cazuri de tulburări civile și demonstrații în întreaga lume, cum ar fi protestele din campus din SUA, sugerând un stres continuu asupra locuinței, care este puțin probabil să se diminueze în viitorul apropiat”, a spus Bhattacharyya.

Indicele global de locuință din 2024: Primele 10 orașe din lume

  1. Viena, Austria
  2. Copenhaga, Danemarca
  3. Zurich, Elveția
  4. Melbourne, Australia
  5. Calgary, Canada
  6. Geneva, Elveția
  7. Sydney, Australia
  8. Vancouver, Canada
  9. Osaka, Japonia
  10. Auckland, Noua Zeelandă.

Citește și: S-a adoptat legea cu noile sisteme de încălzire care vor fi acceptate

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Aeroportul Internaţional Henri Coandă, amendat de ANPC pentru că...

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au dat...

ȘTIRI GdS