26.2 C
Craiova
joi, 4 iulie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDouă pistoale care i-au aparţinut lui Napoleon I, scoase la licitaţie

Două pistoale care i-au aparţinut lui Napoleon I, scoase la licitaţie

Două pistoale bogat decorate care i-au aparţinut lui Napoleon I până la prima sa abdicare, în 1814, şi cu care acesta a încercat să se sinucidă vor fi scoase la licitaţie duminică, în apropiere de Paris, potrivit Osenat, casa de licitaţii care organizează vânzarea, citată de News.ro.

Vândute în preţioasa lor cutie de lemn (lemn de nuc, abanos, catifea verde brodată cu aur etc.) şi cu accesoriile lor, „aceste două pistoale cu percuţie, încrustate cu aur şi argint şi reprezentând profilul împăratului, sunt estimate la 1,2 milioane-1,5 milioane de euro”, a declarat expertul Jean-Pierre Osenat pentru AFP.

Napoleon „le-a comandat special armurierului Louis Marin Gosset, care lucra la fabrica de la Versailles. Unul are un butoi octogonal mai scurt decât celălalt”, a explicat el.

Napoleon I a vrut să se sinucidă cu aceste pistoale

Acestea fac parte din evenimentele istorice franceze care au precedat şi urmat primei abdicări a împăratului la începutul lunii aprilie 1814 şi sunt legate de tentativa de sinucidere a lui Napoleon I la Fontainebleau, lângă Paris, în noaptea de 12 spre 13 aprilie.

După înfrângerea campaniei franceze, Napoleon era complet deprimat şi a vrut să se sinucidă cu aceste arme, dar marele său avocat Caulaincourt (Armand Augustin Louis, marchiz de Caulaincourt, duce de Vicence, 1773-1827) a îndepărtat praful de puşcă. Napoleon a luat apoi nişte otravă, dar a vomitat-o şi nu a murit”, spune Osenat.

„Împăratul a dăruit apoi cele două pistoale şi o sabie lui Caulaincourt în amintirea loialităţii sale în acele zile negre. De atunci, acestea au rămas în familia sa, care a decis să se despartă de ele”, a spus expertul.

El a subliniat „marea valoare artistică şi istorică a acestui suvenir napoleonian, căutat în întreaga lume” şi a amintit că, în noiembrie, celebrul bicorn negru cu cocarda sa albastră, albă şi roşie a fost vândut pentru 1,932 milioane de euro (inclusiv costurile), un record mondial.

Învins după mai mult de zece ani de război care au adus foc şi sânge în Europa, Napoleon I a părăsit puterea printr-o primă abdicare în 1814. În schimb, i s-a promis suveranitatea asupra insulei Elba, un principat italian situat în Corsica. 

Această înfrângere a inaugurat perioada celor „O sută de zile”, care a culminat cu înfrângerea sa finală la Waterloo, marcând a doua sa abdicare în iunie 1815 şi exilul său pe insula Sfânta Elena, unde a murit în mai 1821.

Citeşte şi: Un tânăr a murit, iar altul este în comă după ce s-au ciocnit cu motocicletele

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS