16.2 C
Craiova
miercuri, 18 septembrie, 2024
Știri de ultima orăMagazin(VIDEO) Al doilea cel mai mare diamant din lume, găsit în Botswana

(VIDEO) Al doilea cel mai mare diamant din lume, găsit în Botswana

-

Un diamant din Botswana ar putea fi cel de-al doilea exemplu de calitate prețioasă găsit vreodată.
Compania canadiană Lucara a descoperit o piatră „extraordinară” de 2.492 de carate în mina de diamante Karowe.

Este cea mai mare descoperire de la diamantul Cullinan de 3.106 carate, găsit în Africa de Sud în 1905 și tăiat în nouă pietre separate, dintre care multe se află în bijuteriile coroanei britanice.

Diamantul a fost găsit la mina Karowe, la aproximativ 500 km nord de capitala Botswanei, Gaborone. Guvernul Botswanei a declarat că acesta este cel mai mare diamant descoperit vreodată în statul sud-african.

Cea mai mare descoperire anterioară în Botswana a fost o piatră de 1.758 de carate găsită la aceeași mină în 2019.

Botswana este unul dintre cei mai mari producători de diamante din lume, reprezentând aproximativ 20% din producția globală.

Într-o declarație, Lucara a afirmat că piatra a fost „unul dintre cele mai mari diamante brute descoperite vreodată”.

„Suntem extaziați de recuperarea acestui diamant extraordinar de 2 492 de carate”, a declarat directorul Lucara, William Lamb.

Diamantul a fost detectat cu ajutorul tehnologiei cu raze X Mega Diamond Recovery a Lucara, a declarat Lamb. Aceasta este utilizată din 2017 pentru identificarea și conservarea diamantelor de mare valoare, astfel încât acestea să nu se spargă în timpul proceselor de concasare a minereurilor.

Firma nu a oferit detalii cu privire la calitatea pietrei prețioase sau la valoarea acesteia.

Cu toate acestea, ziarul britanic Financial Times a raportat că persoane apropiate de Lucara, pe care nu le-a numit, au estimat că piatra ar putea valora peste 40 de milioane de dolari.

Alte diamante de peste 1000 de carate

Mina Karowe a produs pietre din ce în ce mai mari. În 2019, Lucara a scos diamantul Sewelo de 1.758 de carate, pe atunci al doilea cel mai mare diamant extras din lume. Louis Vuitton a cumpărat-o pentru o sumă nedezvăluită, deși era neagră în aparență și nu era clar câte pietre prețioase puteau fi tăiate din el.

Diamantul Lesedi La Rona de 1.111 de carate, tot din Karowe, a fost cumpărat de un bijutier britanic pentru 53 de milioane de dolari în 2017.

Cel mai mare diamant găsit vreodată a fost piatra neagră Sergio, care a fost descoperită deasupra solului în Brazilia în 1895. A fost tăiat pentru a fi folosit în foraje industriale, potrivit The Guardian. Pietrele negre „carbonado” precum Sergio sunt considerate a fi părți ale meteoriților.

Rusia este cel mai mare producător de diamante din lume, dar cele mai importante descoperiri valoroase au fost făcute în Botswana în ultimii ani. Țara din sudul Africii a încercat să-și sporească puterea în industrie, negociind o parte din ce în ce mai mare de pietre extrase de De Beers, deținută de Anglo American, anul trecut, într-un nou acord pe 10 ani.

Președintele Botswanei, Mokgweetsi Masisi, va fi unul dintre primii oameni care vor vedea noul diamant al Lucarei, încă nenumit, înainte de a fi arătat lumii la biroul său, a spus guvernul.

Citește și: Avioane Craiova sparge bariera sunetului la bursă, dar pluteşte pe datorii

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Ultimul lot al drumului de mare viteză Craiova-Târgu Jiu...

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis,...

ȘTIRI GdS