12.9 C
Craiova
luni, 16 septembrie, 2024
Știri de ultima orăMagazinGhețarul de la Scărișoara se topește

Ghețarul de la Scărișoara se topește

Se topeşte ghețarul de la Scărișoara. După iernile tot mai blânde și o vară cu temperaturi ridicate, celebrul bloc de gheață din Munții Apuseni s-a topit într-un singur an cât în zece.

Temperatura din peșteră este de minus 14 grade pe timp de iarnă, însă vara poate ajunge până la 3 grade Celsius. Cei care au vizitat recent peștera spun că ghețarul s-a micșorat tot mai mult de-a lungul anilor, conform digi24.ro.

Vara, gheața se topește, iar pe timp de iarnă stratul topit ar fi trebuit să se formeze la loc, proces tot mai dificil din cauza căldurii excesive din ultimii ani.

Cosmin Dobra – Administrația Parcului Natural Apuseni: „În sezonul ploios pătrund precipitațiile în peșteră și dacă nu scade temperatura după sezonul ploios, si atunci se topeste gheata, pentru că și precipitațiile contribuie la topirea stratului de gheață“, a spus Cosmin Dobra – Administrația Parcului Natural Apuseni.

Ghețarul de la Scărișoara este cel mai mare bloc de gheață subteran din țară, iar anual este vizitat de peste 100 de mii de turiști.

Citește şi: Începe programul „Litoralul pentru toţi”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS