11.4 C
Craiova
luni, 16 septembrie, 2024
Știri de ultima orăMagazinO vacă de la o fermă din Alba a fătat patru viţei

O vacă de la o fermă din Alba a fătat patru viţei

O vacă din rasa Holstein de la ferma Gherman din Cugir, județul Alba, a adus pe lume patru viţei, la sfârșitul lunii august. Fenomenul este extrem de rar, cu șanse de una la 100.000 de nașteri, scrie ziarul Unirea.

În mod obișnuit, vacile pot făta unul sau, în cazuri rare, doi viței. Dar văcuța JoJo, care are șase ani, a născut doi vițeluși și două vițici, rezultați din montă naturală, nu prin însămânțare artificială. Vițeii, care cântăresc între 30 și 35 kg fiecare, sunt hrăniți momentan cu biberonul.

Mihaela Gherman, fermierul care se ocupă de vacă, a povestit entuziasmată evenimentul: „Dimineaţa, când am venit la fermă, ea era deja fătată, cu doi masculi lângă ea, iar vițelele la un metru şi ceva mai încolo. S-a ridicat singură în picioare, iar acum sper să-şi revină”.

Vacile Holstein dau cea mai mare producție de lapte în România. Pentru a atinge însă performanțe, Holstein trebuie să fie foarte bine îngrijită, iar hrana și condițiile în care este ținută sunt factori esențiali pentru ca vaca să dea un lapte de calitate și în cantități mari. Dar, poate cea mai importantă dintre toate este genetica, cea care este „responsabilă” de fapt cu performanțele pe care le atinge rasa.

Citeşte şi: Germania adoptă o reformă a pensiilor care stimulează angajații să rămână mai mult timp în câmpul muncii

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS