17.3 C
Craiova
miercuri, 18 septembrie, 2024
Știri de ultima orăMagazin„Ce lume perfectă”! Prima plimbare spațială privată a fost un succes

„Ce lume perfectă”! Prima plimbare spațială privată a fost un succes

Un miliardar și un inginer au devenit primul echipaj neprofesionist care a efectuat prima plimbare spațială privată.

Jared Isaacman și Sarah Gillis au ieșit din nava SpaceX la aproximativ 15 minute, începând cu ora 11:52 BST, purtând costume special concepute.

„Înapoi acasă, avem cu toții mult de lucru, dar de aici Pământul arată cu siguranță o lume perfectă”, a spus Isaacman în timp ce ieșea din ambarcațiune.

Înainte de joi, doar astronauții cu agenții spațiale finanțate de guvern au făcut o plimbare în spațiu. Imaginile transmise în direct au arătat că cei doi membri ai echipajului ies din capsula Dragonului alb pentru a pluti la 700 km deasupra pământului albastru de dedesubt.

Primii pași în noile costume

Isaacman a apărut primul, mișcându-și membrele, mâinile și picioarele pentru a-și testa costumul. S-a întors înapoi în trapă, iar Gillis, care lucrează pentru SpaceX, a coborât apoi.

Ambele echipaje și-au povestit plimbarea în spațiu, descriind cum s-au comportat costumele lor în afara navei. Plimbarea, programată inițial pentru 07:23 BST, a fost amânată joi devreme.

Anticiparea și tensiunea au crescut pe măsură ce echipajul se pregătea să deschidă trapa ambarcațiunii care nu are blocaj de aer sau ușă între vidul de afară și restul navei spațiale.

Cei patru membri ai echipajului au petrecut două zile „pre-respirând” pentru a preveni îmbolnăvirea gravă de boala de decompresie, cunoscută sub denumirea de „curburi”, pe măsură ce presiunea s-a schimbat. Aceasta implică înlocuirea azotului din sânge cu oxigen.

Ambarcațiunea a fost apoi depresurizată pentru a o aduce mai aproape de condițiile vidului spațial de afară.

Capsula SpaceX Dragon a fost de fapt expusă în întregime spațiului exterior

Acest tip de plimbare în spațiu a avut o „abordare foarte diferită” față de plimbările anterioare, de exemplu, de la Stația Spațială Internațională, conform Dr. Simeon Barber, cercetător la Universitatea Deschisă.
În ultimele decenii, astronauții au folosit un sas care separă cea mai mare parte a unei nave de vidul spațial din exterior – dar această capsulă SpaceX Dragon a fost de fapt expusă în întregime spațiului exterior.

„Este cu adevărat interesant și cred că arată din nou că SpaceX nu se teme să facă lucrurile într-un mod diferit”, a spus el pentru BBC News.

Dar nu a fost lipsit de riscuri majore.

Jared Isaacman (al doilea la dreapta) a zburat cu astronauții Anna Menon, Scott Poteet și Sarah Gillis
Jared Isaacman (al doilea la dreapta) a zburat cu astronauții Anna Menon, Scott Poteet și Sarah Gillis

Isaacman, care a finanțat misiunea Polaris Dawn, a fost singurul membru al echipajului de patru persoane din misiunea Polaris care a fost anterior în spațiu.

El este comandantul navei spațiale Resilience împreună cu prietenul său apropiat Scott „Kidd” Poteet, care este un pilot pensionar al forțelor aeriene, și două inginere SpaceX Anna Menon și Sarah Gillis.

Costumele spațiale netestate în spațiu

Capsula Dragon în care echipa a zburat a fost lansată în spațiu de 46 de ori înainte, luând în total 50 de membri ai echipajului. Cu toate acestea, capsula și costumele spațiale nu sunt supuse reglementărilor și au fost netestate în acest mediu.
Plimbările în spațiu sunt una dintre cele mai dificile manevre din spațiu, așa că faptul că o companie privată a realizat-o este o piatră de hotar în istoria călătoriilor în spațiu.

Această plimbare de 700 km a fost mai mare decât orice plimbare anterioară și a folosit tehnologie inovatoare în noile costume de astronaut pentru activitate extravehiculară (EVA).

Acestea sunt o actualizare față de costumele anterioare de activitate intravehiculară (IVA) ale SpaceX.

Costumul EVA încorporează un afișaj heads-up în cască, care oferă informații despre costum în timp ce este utilizat.

Sarah Gillis a citit datele de pe afișajul ei în timpul petrecut în afara capsulei Dragon.

SpaceX spune că aceste costume sunt suficient de confortabile și flexibile pentru a fi purtate în timpul lansării și aterizării, eliminând nevoia de a avea costume IVA separate.

Au fost instalate rezervoare suplimentare de azot și oxigen și toți cei patru astronauți au purtat costumele, ceea ce înseamnă că misiunea a doborât recordul pentru cei mai mulți oameni aflați în vidul spațiului deodată.

Se vor extinde călătoriile private în spațiu

Nava spațială Resilience a părăsit Pământul marți cu o rachetă SpaceX.

Misiunea a spus că va călători până la 870 de mile (1.400 km) pe orbită – mai mult decât a fost orice om în spațiu de când programul Apollo al NASA s-a încheiat în anii 1970.
Agențiile spațiale guvernamentale precum NASA doresc ca sectorul privat să își transporte astronauții în misiuni și să reducă costurile călătoriilor în spațiu.

Și antreprenori precum Isaacman și Elon Musk vor să extindă călătoriile private în spațiu, astfel încât mai mulți astronauți neprofesioniști să poată merge în spațiu.

Acesta este un pas simbolic major înainte, dar acea zi este probabil departe, deoarece costurile rămân prohibitiv de ridicate.

Citește și: Craiova: O minoră a dispărut de acasă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS