25.6 C
Craiova
vineri, 11 octombrie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPremiul Nobel pentru Pace, acordat unei asociaţii japoneze a supravieţuitorilor bombardamentelor atomice

Premiul Nobel pentru Pace, acordat unei asociaţii japoneze a supravieţuitorilor bombardamentelor atomice

Premiul Nobel pentru Pace în 2024 a fost acordat organizaţiei japoneze Nihon Hidankyo. Această mişcare populară a supravieţuitorilor bombelor atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, cunoscuţi şi sub numele de Hibakusha, primeşte premiul pentru „eforturile sale de a obţine o lume fără arme nucleare şi pentru că a demonstrat prin mărturii că armele nucleare nu trebuie să mai fie folosite niciodată”, scrie news.ro.

Ca răspuns la atacurile cu bombe atomice din august 1945, a apărut o mişcare globală ai cărei membri au lucrat neobosit pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la consecinţele umanitare catastrofale ale utilizării armelor nucleare. Treptat, s-a dezvoltat o normă internaţională puternică, care stigmatizează utilizarea armelor nucleare ca fiind inacceptabilă din punct de vedere moral. Această normă a devenit cunoscută sub numele de „tabu nuclear”.

Mărturia Hibakusha – supravieţuitorii de la Hiroshima şi Nagasaki – este unică în acest context mai larg, potrivit Comitetului.

Surtă istorie a Premiului Nobel pentru Pace

Pacea a fost al cincilea şi ultimul domeniu de premii pe care Nobel l-a menţionat în testamentul său. 

Toate premiile Nobel sunt decernate la Stockholm, în Suedia, cu excepţia Premiului Nobel pentru Pace, care este decernat la Oslo, în Norvegia.

Fondatorul Premiului Nobel, Alfred Nobel, a fost un cosmopolit suedez. În testamentul său, acesta a declarat că Premiul Nobel pentru Pace ar trebui să fie acordat de un comitet norvegian. În timpul vieţii lui Alfred Nobel, Norvegia şi Suedia erau unite sub un singur monarh, până în 1905, când Norvegia a devenit regat independent.

Din 1901, au fost acordate 104 premii Nobel pentru Pace.

Au fost premiate 30 de organizaţii diferite.

Două premii pentru Pace au fost împărţite între trei persoane.

Până în prezent, 19 femei au primit Premiul Nobel pentru Pace.

Le Duc Tho este singurul care a refuzat Premiul Nobel pentru Pace, potrivit nobelprize.org.

Premiul Nobel pentru Pace are o valoare de 11 milioane de coroane suedeze, adică aproximativ 1 milion de dolari, şi va fi decernat la Oslo la 10 decembrie, la comemorarea morţii lui Alfred Nobel.

Citeşte şi: Weekend cu multe misiuni pentru jandarmii gorjeni

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS