17 C
Craiova
vineri, 18 octombrie, 2024
Știri de ultima orăMagazinA fost în armata SUA în Irak. Acum este unul dintre cei mai buni bucătari din Asia

A fost în armata SUA în Irak. Acum este unul dintre cei mai buni bucătari din Asia

A servit în armata SUA în Irak. Acum este unul dintre cei mai buni bucătari din Asia și un judecător Netflix la „Culinary Class Wars”.

De la o zonă de război din Irak la o bucătărie cu stele Michelin și o emisiune de succes pe Netflix, drumul bucătarului Sung Anh către vârful scenei culinare fine din Asia a fost orice altceva decât cevaobișnuit.

„La fel cum am făcut-o în armata SUA, unde m-am oferit voluntar să merg la război, dorind să fac ceva diferit – am decis să vin aici în Coreea pentru a încerca ceva diferit”, spune bucătarul coreean-american și judecător la emisiunea „Culinary Class Wars”, care tocmai a primit lumină verde pentru un al doilea sezon.

Sung, în vârstă de 42 de ani, este bucătarul șef și proprietarul singurului restaurant cu trei stele Michelin din Coreea de Sud, Mosu Seoul. În ultimele săptămâni, el a câștigat o nouă legiune de fani ca judecător meticulos și sincer al noului serial Netflix. Această pasiune și această dorință neclintită de a-și crea propriul drum au contribuit la remodelarea mesei rafinate în casa lui natală. Născut în Seul, capitala Coreei de Sud, Sung și familia sa au emigrat în San Diego, California, când avea 13 ani.

„Noi eram doar o familie din Coreea, căutând visul american”, spune el. „Ca familie de imigranți, nu știam cu adevărat engleza.”

Perioada de armată

A crescut pe Coasta de Vest a SUA. „Am fost la școală, am făcut facultate, dar m-am hotărât să mă alătur în armata SUA pentru că doar așa credeam că pot călători”, spune bucătarul.

Peste patru ani s-a antrenat în baze din toată țara, înainte de a fi trimis în țara sa de naștere, Coreea de Sud și, după 9/11, în Orientul Mijlociu. „Când m-am oferit voluntar să merg în Irak în timpul războiului, oamenii m-au întrebat: „De ce ai făcut un lucru atât de nebun?””, povestește el.

Chef Sung Anh cu fratele său în armata SUA (stânga) și cu familia în California (dreapta).
Chef Sung Anh cu fratele său în armata SUA (stânga) și cu familia în California (dreapta).

„Am auzit toate aceste povești de la bunicul meu, tatăl meu, unchii și prietenii de familie despre războiul din Coreea și războiul din Vietnam. M-am oferit voluntar să merg în Irak pentru că… am crezut că am această șansă să merg la război și să experimentez asta.”

La sfârșitul anului 2002, a fost trimis la Bagdad pentru un tur de un an ca specialist cu o unitate de artilerie, „eliminând bombe și arme”, inclusiv în buncărul unde a fost găsit Saddam Hussein în 2003.

Sung descrie perioada petrecută în armată ca fiind „de deschidere a ochilor”.

„A fi soldat timp de patru ani a fost una dintre cele mai grozave perioade din viața mea, este una dintre cele mai incitante”, spune el.

„Au fost oameni din Dakota, Idaho, Puerto Rico, Hawaii. Am aflat despre culturile și subculturile lor din țară.”

O întâlnire întâmplătoare

Sung iubea mașinile de curse în adolescență, visul său a fost să devină mecanic pentru Porsche. Dar cu două săptămâni înainte de a-și începe pregătirea, o întâlnire întâmplătoare cu un grup de bucătari în afara filialei americane acum închise a renumitei școli de gătit Le Cordon Bleu din California i-a schimbat din nou cursul vieții.

„Toți erau în cămăși albe și pantaloni în carouri. Habar n-aveam ce este școala”, își amintește el. După ce a vorbit cu bucătarii și un consilier școlar destul de influent, Sung a fost „prins” și a decis să-și pună visul de a deveni mecanic în așteptare.

„Nu m-am uitat niciodată înapoi, nu am regretat niciodată. Și acum conduc un Porsche, așa că e în regulă”, spune el râzând. „Cred că a fost foarte spontan să aleg această profesie”, recunoaște el. Cu toate acestea, gătitul a fost mereu în sânge.

Ajuta familia în bucătărie

În copilărie, Sung a fost crescut cu mâncarea bunicii sale. Iar în SUA, a primit primul gust de a fi în bucătărie, ajutând la restaurantul chinezesc al familiei sale, după școală. După școala culinară, a lucrat în unele dintre cele mai bune bucătării de pe Coasta de Vest, de la restaurantul cu stele Michelin până la Benu și Urasawa.

„Am întâlnit pe unii dintre cei mai mari bucătari din SUA. M-au îndrumat și cred că au rafinat asprimea pe care am avut-o din partea armatei”, spune el, creditându-i că l-au învățat despre importanța fineței în profesia lor.

Propriul restaurant

În 2015, Sung și-a deschis propriul restaurant, Mosu San Francisco, combinând aromele americane cu cele din moștenirea sa coreeană. A fost un risc care a dat roade – în decurs de un an a primit prima sa stea Michelin.

În 2015, bucătarul Sung și-a deschis propriul restaurant, Mosu San Francisco
În 2015, bucătarul Sung și-a deschis propriul restaurant, Mosu San Francisco

„Nu m-a mulțumit atât de mult. Am fost foarte, foarte fericit pentru echipa mea, pentru mine. Dar știam că mai sunt multe de făcut”, spune el. „Am vrut să mă întorc în țara mea și să folosesc ceea ce știu și ceea ce înțeleg… să folosesc ingredientele indigene, cultura coreeană, moștenirea.”

Așa că, după două decenii în SUA și o stea Michelin pe numele său, era timpul să-l aducă pe Mosu acasă.

Noua față a mâncărurilor din Seul

În 2017, bucătarul Sung a deschis Mosu Seul în inima uneia dintre scenele cu cea mai rapidă creștere a meselor fine din lume. Aici, planul lui era simplu: să inoveze.

Mosu nu semăna cu nimic din ceea ce se văzuse în Seul înainte. Sung a luat ceea ce a creat în San Francisco cu gastronomie de fuziune și a transformat meniul pentru a celebra ingredientele coreene.

Bucătarul coreeano-american se mândrește că face lucrurile în mod diferit – nefiind legat de un anumit stil de gătit sau de bucătărie. El își îmbină inspirația culinară din moștenirea sa și educația interculturală cu toate detaliile meticuloase.

Rezultatul? Cursuri gânditoare și jucăușe, cum ar fi taco-ul lui Mosu cu abalone, care prezintă semne subtile din cap la aromele din casa lui și amintirile din California.

„La Mosu, gătesc ceea ce cred că este cel mai bun, fără limite, fără gen”, spune el, potrivit CNN.

În 2022, Mosu Seul a primit trei stele Michelin și, odată cu aceasta, recunoașterea de a fi chipul modern al scenei gastronomice transformatoare a capitalei sud-coreene.

S-a născut o vedetă (Netflix)

Atenția meticuloasă la detalii a lui Sung este expusă pe deplin în show-ul de gătit reality de la Netflix „Culinary Class Wars”, unde 20 de bucătari de elită se înfruntă cu 80 de bucătari necunoscuți pentru titlul de cel mai bun bucătar din Coreea de Sud.

Bucătarul Sung joacă alături de veteranul restaurator Paik Jong-won, în calitate de judecători venerați – și uneori de temut – din emisiune, cerând doar ce e mai bun de la lista incredibilă de bucătari.

Maestrul tehnician cunoscut pentru standardele sale înalte – îi face până și pe bucătarii de top să transpire atunci când le gustă preparatele – recunoaște că este puțin „incomod” cu noua sa faimă.
„Când îmi spun părerea, vorbesc corect, logic și atent, pentru că se bazează pe ceea ce spun eu”, spune el.
„Le-am acordat mult respect concurenților pentru curajul lor. Știu cât de greu este să faci mâncare bună. Am vrut să-i susțin, dar nu toată lumea va câștiga. Așa că mi-am stabilit standardele.”

Spectacolul a pus în centrul atenției puterea și diversitatea în creștere a meselor rafinate din Coreea de Sud, care a fost în mare măsură trecută cu vederea în cercurile culinare globale până de curând.

Citește și: Joe Biden reînnoiește apelurile de a pune capăt războiului din Gaza după moartea lui Yahya Sinwar

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS