-1.3 C
Craiova
marți, 18 februarie, 2025
Știri de ultima orăMagazinFrancesco Rivella, inventatorul Nutella, a murit la 97 de ani

Francesco Rivella, inventatorul Nutella, a murit la 97 de ani

Chimistul italian Francesco Rivella, cel mai bine cunoscut ca inventatorul Nutella, a murit de Ziua Îndrăgostiților, potrivit New York Post. Avea 97 de ani.

Supranumit „părintele” Nutella de către mass-media italiană, Rivella a contribuit la crearea celei mai faimoase creme de alune din lume.

Rivella a început să lucreze la Ferrero, companie italiană de ciocolată și dulciuri, în 1952, cu o duzină de ani înainte ca Nutella să fie introdusă în lume, a informat agenția de presă Jam Press.

Avea 25 de ani și era proaspăt să-și obțină diploma în chimie bromatologică la Torino. Rivella a lucrat în „camera de chimie” Ferrero, unde s-au născut unele dintre cele mai emblematice creații ale mărcii.

A făcut parte din echipa Ferrero responsabilă cu studierea materiilor prime pentru a dezvolta noi produse prin amestecarea, rafinarea și degustarea ingredientelor în căutarea aromelor perfecte.

De-a lungul carierei sale lungi la Ferrero, Rivella a devenit în cele din urmă un senior manager al companiei, care a fost fondată de omonim Pietro Ferrero în 1946.

Rivella a lucrat îndeaproape cu fiul lui Ferrero, Michele Ferrero, care a preluat afacerea familiei, fiind mâna sa dreaptă, potrivit Jam Press. Prima iterație a ceea ce avea să devină Nutella s-a numit inițial Giandujot, derivat din gianduja – o cofetărie făcută cu ciocolată și alune – și vândută în 1946.

Nutella și ascensiunea pe piață

„Pasta dulce a primei rețete a fost modelată într-o pâine care putea fi feliată și întinsă pe pâine, numită după un personaj local de carnaval”, potrivit site-ului Nutella. Până în 1951, pasta a fost „transformată într-un nou produs cremos, care a fost mai ușor de răspândit”, a spus site-ul web al Nutella. Se numea SuperCrema.

Va dura mai mult de un deceniu până când rețeta să fie îmbunătățită, ceea ce a condus la crearea primului borcan de cremă de alune și cacao în 1964, se arată pe site.

În cartea sa „Mondo Nutella (Lumea Nutella),” jurnalistul italian Gigi Padovani a amintit că Rivella și Michele Ferrero au călătorit prin lume pentru a cumpăra dulciuri „nu pentru a le copia, ci pentru a le face mai bune”.

Nutella este făcută din șapte ingrediente

Nutella este făcută din șapte ingrediente, conform site-ului său web – zahăr, ulei de palmier, alune de pădure, lapte, cacao, lecitină și vanilină.

Ziua Mondială a Nutella, instituită în 2007, a fost sărbătorită pe 5 februarie. După ce s-a retras, Rivella s-a dedicat culturii pomicole și sportului tradițional italian de pallapugno, a raportat Jam Press.

Lui Rivella i-au rămas trei fii, o fiică și șapte nepoți. Michele Ferrero a murit pe 14 februarie 2015 – cu 10 ani până cu o zi înainte de moartea lui Rivella.

Înmormântarea lui Rivella a fost programată ieri la Alba, unde a locuit după pensionare. El va fi înmormântat la Barbaresco, potrivit rapoartelor, potrivit New York Post.

Citește și: SNSPA a închis cazul lui Marius Pieleanu, acuzat de hărțuire sexuală

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS