13.7 C
Craiova
sâmbătă, 19 aprilie, 2025

Pască

Pasca este un desert tradiţional românesc, nelipsit de pe masa de Paște. Este o prăjitură cu aluat pufos, asemănător celui de cozonac, umplută cu o cremă fină de brânză dulce, ouă, stafide, zahăr și aromatizată cu vanilie și coajă de lămâie.

Prefermentul:
30 gr lapte
12 gr drojdie proaspată
25 gr făina
Aluatul final:
45 gr ouă
25 gr galbenuş de ou
6 gr coajă de lămâie
6 gr coajă de portocală
45 gr zahăr
9 gr esență de rom
5 gr extract de vanilie
25 gr lapte
200 gr făina
3 gr sare
65 gr unt 82% grăsime
50 gr ou (pentru a unge pasca)
Compozitia pentru crema de brânză:
400 gr cremă de brânză
75 gr zahăr
15 gr coajă de lămâie
8 gr extract de vanilie
23 gr amidon
3 gr sare
75 gr ouă
75 gr smântână pentru frisca 35% grăsime
100 gr stafide

Mod de preparare:
Se încălzește laptele şi se amestecă cu drojdia și făina. Se acoperă şi se lasă să crească la temperatura camerei minimum 15 minute.
Între timp, amestecați ouăle, gălbenușul și zahărul. Adăugați cojile de citrice, esența de rom, extractul de vanilie și laptele.
Mixaţi compozitia de mai sus cu făina şi sarea. Se adaugă untul tăiat bucăţele si se mixează 20 de minute până se desprinde aluatul de pe marginile vasului. Se scoate din bol şi se asază într-un bol uns cu unt. Se lasă la crescut 1 oră, la temperatura camerei.
După 1 oră, împărțiți aluatul în 3 părţi egale. Acoperiți cele 3 bile de aluat cu folie alimentară şi mai lăsați-le la crescut, la temperatura camerei, încă 30 de minute.
Amestecați crema de brânză cu zahărul, extractul de vanilie, coaja de lămâie, sarea și amidonul. Apoi adăugați ouăle și smântâna pentru frişcă, timp de 4 minute, folosind un mixer. Adăugați stafidele.
Într-o forma de tort cu diametrul de 22 cm întindeţi baza din una din cele trei părţi de aluat obţinute. Din celelalte două părţi, faceți o împletitură lungă de 60 cm, pe care o aşezaţi pe margimea formei de copt. În centru adăugaţi crema de brânză. Mai lăsaţi la crescut 15 minute.
Înainte de a pune pasca la cuptor, ungeţi pe deasupra cu ou, cu ajutorul unei pensule. Se coace la 160 de grade, timp de 60 de minute.

(Această rețetă este inspirată de chef cofetar Ana Consulea, ale cărei creații îmbină tradiția cu eleganța modernă.)

Sărbători fericite alături de cei dragi și un Paște plin de liniște și speranță!
Cu drag, AVIDA

Mai multe rețete găsiți pe Facebook AVIDA și Instagram – avida_ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS