Căpşunile, fructele parfumate de sezon, sunt în această perioadă o gustare dulce cu multe proprietăţi nutritive.
Căpşunile sunt cunoscute ca fiind un bun întăritor imunitar, un ajutor în prevenţia bolilor cardiovasculare, ca diabetului sau chiar a cancerului. În plus, conţin multivitamine.
Există multe motive care te vor convinge că trebuie să fie nelipsite din meniul zilnic, acum când se găsesc din belşug.
Întăresc sistemul imunitar
Căpşunile sunt o sursă excelentă de vitamina C. O porţie conţine 51.5 mg de vitamina C, adică 50% din necesarul zilnic, vitamină care este cunoscută pentru proprietăţile de stimulare a imunităţii organismului, fiind în acelaşi timp un antioxidant eficient.
Ajută la menţinerea unei vederi sănătoase
Proprietăţile antioxidante ale căpşunilor previn apariţia cataractei, iar compoziţia mare de vitamine protejează împotriva radiaţiilor solare şi îmbunătăţeşte corneea şi retina.
Luptă împotriva cancerului
Căpşunile conţin antioxidanţii luteină şi zeaxantină şi acid elagic, o fitochimicală extrem de benefică.
Întârzie apariţia ridurilor.
Vitamina C găsită în căpşuni produce colagen, benefic pentru păstrarea elasticitiăţii pielii. I
Scad nivelul de colesterol
Fitochimicalele din căpşuni contracarează efectele lipoproteinelor de tip LDL, care pot cauza formarea unei plăci la nivelul arterelor. Consumul căpşunilor reduce lipidele din sânge, care, în cantităţi mari, se pot depune pe pereţii arterelor.
Reduc inflamaţiile
Căpşunile au proprietatea de a reduce inflamaţiile articulaţiilor, care ar putea provoca artrită. Femeile care mănâncă 16 căpşuni pe săptămână sunt cu 14% mai puţin predispuse să aibă un nivel crescut al proteinei C reactive(CRP).
Menţin o valoare normală a presiunii sângelui
O porţie de căpşuni conţine 134 mg de potasiu şi ajută la menţinerea presiunii sângelui la nivel normal, acţionând ca un amortizor împotriva efectelor negative ale sodiului. Astfel, reducând lipoproteinele LDL, inflamaţia şi presiunea sângelui, căpşunile sunt considerate cele mai bune fructe pentru sănătătatea inimii.
Sporesc numărul de fibre
Căpşunile conţin 2g de fibre pe porţie, esenţiale pentru o digestie sănătoasă. Absenţa lor poate conduce la diverticulită, care se manifestă la 50% dintre persoanele peste 60 de ani. De asemenea, căpşunile consumate cu moderaţie luptă împotriva diabetului zaharat de tip 2.
Ţin greutatea sub control
Căpşunile au un conţinut redus de sodiu, zahăr şi calorii (în jur de 28 kCal pe porţie).
Sunt sănătoase în perioada prenatală
Acidul folic este recomandat femeilor însărcinate sau celor care îşi doresc o sarcină, căpşunile conţinând 21 mg pe porţie. Acest tip de vitamină B ajută fătul să-şi dezvolte craniul şi măduva spinării.