Ingrediente:
Blat
- 8 mere(acre)
- 20 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- zeama de la o jumătate de lămâie
- 1 linguriţă scorţişoară
- 125 g unt
- 165 g zahăr
- 2 ouă
- 125 ml lapte
- 225 g făină
- 1 plic praf de copt
Cremă:
- 2 ouă
- 75 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat şi unul de praf de copt
- 30 g Amidon
- 300 ml lapte
- 50 g făină
Crumble:
- 50 g făină de migdale
- 1 plic praf de copt
- 50 g zahăr pudră
- 50 g unt
Mod de preparare
Se curăţă merele de coajă şi se taie cubuleţe. Se pun pe foc, se pune zahărul, zahărul vanilinat şi zeama de la o jumătate de lămâie. Se călesc până se înmoaie merele. Se iau de pe foc şi se pune scorţişoara.
Într-un bol, se pune untul, zahărul, zahărul vanilinat şi se mixează. Se adaugă cele 2 oua, laptele şi se amestecă bine cu o spatulă. Apoi se pune făina şi praful de copt. Se omogenizează foarte bine totul.
Se pune compoziţia într-o tavă tapetată cu hârtie de copt..
Peste compoziţie, se pun merele călite. Se dă tava la cuptor, în cuptorul preincalzit, la 170°C, cu ventilaţie, timp de 30 de minute.
Într-un vas pus pe foc se adaugă cele 2 ouă, zahărul, zahărul vanilinat, amidonul şi se amesteca foarte bine totul, cu ajutorul unui tel. Se pune laptele şi se amesteca până începe să se îngroase crema de vanilie.
Într-un bol, se pune făina, făina de migdale, praful de copt, zahărul pudră si untul. Se frământă toate ingredientele cu mâna până se obţine un aluat nisipos.
După ce s-a copt aluatul cu merele călite, timp de 30 minute, la 170°C (cu ventilatie), se scoate din cuptor şi se lasă la răcit timp de 10 minute. Apoi se pune crema de vanilie, se presară crumble-ul şi se dă la copt încă 20 de minute, la 170°C (cu ventilatie) sau până se rumeneşte uşor pe deasupra.