Ingrediente:
HUMMUS:
- 1 conservă mică de năut fiert
- 2 căţei de usturoi
- 2 linguri de ulei de măsline
- 2 linguri de tahini (pastă de susan)
- 1 linguriţă de sare
- 1 linguriţă de piper măcinat
- sucul de la o jumătate de lămâie
Se scurge năutul din conservă, păstrând lichidul. Adăugaţi într-un blender ingredientele de mai sus şi mixaţi până obţineţi o pastă fină. Folosiţi lichidul rămas din conserva de năut pentru a obţine consistenţa dorită. Puteţi pune deasupra 2-3 linguri de ulei de măsline şi un mix de măsline.
LIPII GRECEŞTI:
- 80 de ml de apă
- 160 ml lapte
- 3 gr. zahăr
- 6 gr. drojdie uscată
- 320 gr. făină
- 3 gr. sare
- 3 gr. ierburi aromatice (oregano, busuioc)
- Ulei de măsline
Într-un bol punem drojdia şi zahărul peste care adăugăm laptele şi apa, încălzite puţin. Aşteptăm 15 minute, pentru a se activa drojdia. Încorporăm apoi restul ingredientelor (fără uleiul de măsline) şi amestecăm bine, timp de 2-3 minute. Lăsăm la dospit cel puţin o oră. Aluatul obţinut se împarte în 5 bucăţi şi se mai lasă 15 minute pe masă, la dospit.
Punem la încins, la foc mic, o tigaie, pe care o ungem cu puţin ulei de măsline. Trecem cele 5 bucăţi de aluat obţinut prin puţin ulei de măsline şi le întindem, pe rând, înainte de a fi puse în tigaie.
Le coacem câte 3 minute pe fiecare parte şi le servim cu hummusul făcut mai devreme.
Reţetă oferita de AVIDA.