0.6 C
Craiova
vineri, 7 februarie, 2025
Știri de ultima orăMagazinRetete culinareTartă cu praz și brie – deliciul tradițional oltenesc, cu arome franțuzești

Tartă cu praz și brie – deliciul tradițional oltenesc, cu arome franțuzești

Descoperă savoarea autenticității oltenești într-o combinație surprinzătoare de arome tradiționale și influențe franțuzești. Prazul, leguma emblematică a Olteniei, se îmbină perfect cu brânza Brie, oferind un amestec inedit de gusturi și texturi. Această tartă este ideală pentru orice ocazie, de la mesele în familie până la evenimentele speciale, aducând un plus de rafinament și autenticitate fiecărei farfurii.

Ingrediente pentru aluatul de tartă:

(tavă cu diametrul de 24 cm)

  • 200 gr făină
  • 100 gr unt rece, tăiat cubuleţe (82% grăsime)
  • 1 ou
  • 1-2 linguri de apă rece (dacă este necesar)
  • un praf de sare

Mod de preparare pentru aluat:

Într-un bol, amestecă făina cu praful de sare. Adaugă untul rece tăiat cubulețe și freacă ingredientele cu degetele până obții o consistență nisipoasă.

Adaugă oul și amestecă până începe să se lege aluatul. Dacă este necesar, adaugă 1-2 linguri de apă rece pentru a obține un aluat omogen.

Întinde aluatul într-o foaie subțire și așază-l într-o formă de tartă. Pune tava la frigider timp de 30 de minute.

Ingrediente umplutură tartă:

  • 2 fire de praz (partea albă)
  • 3 morcovi
  • 200 ml smântână
  • 3 ouă
  • 200 gr brânză de vaci proaspătă
  • 100 gr brânză brie
  • sare și piper după gust
  • un praf de nucșoară

Taie prazul rondele subțiri și morcovii în felii fine şi sotează-le într-o tigaie, până devin moi. Lasă-le să se răcească.

Într-un bol, amestecă smântâna cu ouăle, brânza de vaci și brânza brie tăiată în cubuleţe. Adaugă prazul și morcovii răciți. Condimentează cu sare, piper și nucșoară. Toarnă umplutura de praz și morcovi peste aluatul din formă.

Coace tarta în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 40-45 de minute, până devine aurie și umplutura este fermă la atingere. Lasă tarta să se răcească ușor înainte de a o tăia și a o servi. Este delicioasă atât caldă, cât și rece.

Mai multe rețete găsiți pe facebook AVIDA și instagram – avida_ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS