Subiectul saptaminii a fost racirea relatiilor dintre Moldova sovietica si Romania. O declaratie a ministrului de justitie de la Chisinau, facuta la Strasbourg, a innegrit asa-zisele zile senine ale contactelor dintre cele doua tari de aceeasi limba. Presedintele Iliescu si premierul Nastase au reactionat prompt. Cotrocenii chiar s-au suparat pe iesirile nediplomatice ale partii de la est de Prut. Ca avem de a face cu o ofensiva anti-Bucuresti si pro-Moscova e limpede. Declaratia lui Morei a fost dublata de initiativa presedintelui comunist Vladimir Voronin cu privire la limba romana. Ea nici nu ar exista din aceasta perspectiva. Trebuie sa se vorbeasca despre limba moldoveneasca. Atit si nimic mai mult. Tot ce a cistigat populatia majoritara in 11 ani se pierde acum dintr-un condei. Voronin, hotarit suparat pe romani, face declaratii belicoase. Sa fie rodul unor neintelegeri? Sa fie rodul unor presiuni diplomatice? Sa fie un act preventiv? Ce l-a apucat pe tovarasul presedinte? Intentiile sale de a apropia Moldova de Rusia si de Belarus nu sint un secret. El priveste spre Siberia si nu spre Occident.
Cum s-a ajuns aici? Intii, pentru ca Romania nu a oferit in acesti 11 ani mai nimic. Ajutoarele, vezi mai ales cele legate de energie, au fost prea putin pentru problemele uriase cu care se confrunta Moldova. Romania, ea insasi intr-o situatie proasta, cu economia la pamint, nu a putut oferi mare lucru. Vizitele, angajamentele, podurile de flori, lacrimile nu au insemnat decit gesturi simbolice. Moldova e un stat artificial, creat in 1940, care a trait pe spezele URSS. O data cistigata independenta, si-a cautat alt sprijin. Romania, patria mama, ar fi trebuit in mod normal sa fie acest sprijin. Da, daca Romania ar fi avut o situatie economica si politica mai buna. Relatia Germania de Est – Germania de Vest, care este un model, era foarte diferita. Germania de Vest era un stat infloritor in 1990 si a putut oferi ajutorul necesar. Unirea celor doua Romanii s-a ratat o data in decembrie 1989 si alta data in august 1991. Revolutia anticomunista si puciul de la Moscova au fost cele doua prilejuri. Sigur, azi, gindind retrospectiv, ne intrebam cu ce am fi hranit citeva milioane de moldoveni. Ce probleme sociale in plus am fi avut intr-o Romanie de 27 de milioane cu aceasta provincie saraca. Etc. Evident nu aveam potentialul sa inghitim noua provincie, asa cum Germania federala a putut inghiti cele sase landuri est-germane. Putem spune ca situatia de acum este normala, asadar.
Criza de acum reflecta o situatie fara iesire pe termen scurt. Chisinaul a hotarit ca nu are nevoie de ajutorul Romaniei si ca oricum acest ajutor e prea mic. Voronin & Co privesc acum spre Moscova, sperind sa isi rezolve acolo problemele economice, energetice si sociale.
Divort la Chisinau
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei