12.6 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025

Drepturi

Citesc cu atentie ziarele si urmaresc stirile televizate ale mai multor posturi. Si de aici trag multe concluzii.

Concluzia principala la care am ajuns in ultimele zile este aceea ca ne-am cistigat multe drepturi, cu adevarat esentiale intr-o veritabila democratie, drepturi pe care le folosim cu constiinciozitate. Iata, spre exemplificare, citeva dintre ele.

Dreptul de a fura fara a fi pedepsit este un drept larg folosit. Ingradirea lui este contestata cu vehementa. Este cazul ciocanitilor din Ciocanari sau al braconierilor din Hirsova, care nu pot intelege de ce unii pot fura miliarde, iar ei nu pot fura doar pentru a-si asigura strictul necesar.

Dreptul la Mercedesuri il au in special parlamentarii. Prezenta multora dintre ei in limuzine luxoase le creeaza impresia falsa ca sint valori autentice.

Dreptul la vile il au in special anumite categorii de bugetari, al caror venit salarial nu poate argumenta costul vilei.

Dreptul la nesimtire este frecvent folosit. Cel mai recent si semnificativ caz este cel al unei foste judecatoare, care, dupa ce, printr-o sentinta ilegala, a nedreptatit grav o familie, ajunsa avocat, isi oferea serviciile aceleasi familii, contra unui onorar substantial, motivind ca, stiind sentinta, va putea s-o atace cistigator la recurs.

Drepturi fundamentale. Cel mai edificator exemplu este cel al staretului care a dorit sa initieze citiva seminaristi intr-un anumit drept FUNDamental.

Dreptul la mutilare a fost evidentiat recent de Madalin Voicu, care a propus ca hotilor sa li se taie mina, iar violatorilor, penisul (sau viceversa). Propunerea este perfect viabila, dar se pune problema ce vom face cu atitea miini si penisuri!

Drepturi cinegetice. In principiu, este dreptul oricarui cetatean de a-si cumpara arme de vinatoare de ultimul tip, cu conditia insa de a fi prim-ministru si de a se afla in deplasare oficiala in Suedia.

Dreptul la demagogie este utilizat cu precadere de oamenii politici. Nu intra aici cazul lui Adrian Nastase, care, dupa ce a declarat ca dauneaza economiei centralele termice individuale, si-a montat in locuinta sa o astfel de centrala.

Dreptul la bautura, desi larg folosit, nu este suficient de fundamentat, asa cum reiese din declaratia directorului unui spital bucurestean, potrivit caruia una din asistentele medicale bea urina. Directorul se intreaba, pe buna dreptate, daca are sau nu acest drept.

Dreptul la prudenta a fost folosit de cadrele didactice din invatamintul superior, care, dupa ce au amenintat cu o greva bubuitoare, s-au dus la culcare. (Prudenta este termenul prin care intelectualii denumesc lasitatea.)

Dreptul de a spune prostii este folosit de foarte multi, cel mai edificator exemplu fiind al autorului acestui articol.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS