4 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024

Faptul divers

Spunea cineva duminica, la prinz, la o televiziune, ca a fost o saptamina a faptului divers. E adevarat. Daca vizita lui Nastase e asa ceva, atunci sigur domnii de la guvern care se ocupa de imaginea premierului au de ce sa se supere. Ceea ce au si facut. Totusi, s-au intimplat niste comedii. Cum a venit, premierul a cerut ca euforia, montata de propaganda oficiala, daca nu sa inceteze, macar sa lase ciocul mai mic. Piano, pianissimo, altfel spus. De ce? Pentru ca ajutoarele promise sint conditionate. Angajamentele facute la Washington, New York, Londra sint foarte strinse. Daca nu le ducem la bun sfirsit, urmatoarele transe nu mai vin. Exact cum s-a intimplat in cazul celorlalte acorduri stand-by. Nastase a tinut sa asigure ca nu putem sa dam drumul la curea. Dimpotriva, trebuie sa mai stringem citeva gauri. Asteptarile sindicale sint zadarnice. Indexari etc., mai tirziu. Sigur, asta nu prea se potriveste cu promisiunile electorale, dar cine mai tine minte? Iarna asta, preturile la energie si servicii de tot felul cresc mult. Plicurile cu facturi vor fi la fel de periculoase ca alea cu antrax. In plus, primul ministru Nastase trebuie sa se tina de alte promisiuni, cele facute la FMI, NATO, UE si Banca Mondiala. Si nu isi permite sa le faca uitate. Asta, ca fapt divers.

Altfel, vestile sint proaste pentru premier. Nici nu a apucat bine sa se intoarca in Palatul Victoria, ca aude tot felul de lucruri. Criza din spitale, intii si intii. Sistemul a ajuns la limita. Ani in sir de ignorare a chestiunii, o reforma avortata, neglijenta si coruptia au ruinat complet sanatatea. Solutii nu sint. Bani nu sint. Haosul domneste nestingherit. Vineri, guvernul a aminat discutarea crizei. Ministrul titular e deja pe lista remanierilor. Dar asta nu schimba mare lucru. Trebuie tratate cauzele, nu simptomele.

A fost apoi motiunea de vineri, din Camera Deputatilor. Alt fapt divers. UDMR si PD au votat alaturi de PSD, iar PNL, alaturi de PRM. Ciudata aliniere! Tema in disputa: tratatul cu Rusia. Sa contina sau nu prevederi legate de Pactul Ribbentrop-Molotov? Alta tema: tezaurul romanesc aflat la Moscova. Motiunea a fost respinsa cu 161 la 71 de voturi. Fara probleme, s-ar zice. Guvernul trece la pas peste aceasta incercare de forte. Nu se stie pe viitor. Opozitia incepe sa miste. Chiar daca are o pondere redusa in parlament, ea poate atenta la imaginea de putere necontestata pe care o are PSD.

Mass-media pot sa suplineasca lipsa de vigoare a opozitiei. Ele reflecta zilnic tribulatiile puterii, slabiciunile ei. In general insa, pina acum, puterea nu a avut probleme cu presa. Si nu va avea, atita timp cit, in sondajele de opinie, actuala guvernare se mentine la peste 50% popularitate. Cind va scadea undeva la 35%, toamna viitoare, repetind traseul altor guvernari, atunci presa va deveni mult mai critica. Pina una-alta, e anesteziata cu sume imense din banii publici. Televiziunile mai ales intretin antrenul, contra milioane de dolari. Dupa stiinta mea, aceasta situatie nu poate dura.

Guvernul Nastase a reusit sa prelungeasca perioada de gratie. Dar ea nu va fi eterna. Iar problemele se acumuleaza vazind cu ochii. Si aceste probleme nu tin exclusiv de faptul divers. Coruptia este unul din fenomenele de nestapinit. Recentul raport al Ministerului de Interne a aratat cit de putred este sistemul. Coruptia – de la ultimul sergent pina la generali – a cuprins toate structurile. Am aflat din raport numai despre virful aisbergului. Sa nu uitam, politia e abilitata sa combata coruptia, sa intareasca legea. Daca acest instrument e tocit, atunci orice campanie impotriva coruptiei e sortita esecului.

Cam asta despre faptul divers. Altul urmeaza saptamina asta. Dezbaterile pe buget din parlament.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS