4.8 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăOpiniiMoment de rascruce

Moment de rascruce

Sindicatele au inceput sa iasa tot mai des pe strazi si sa revendice. Ce cer ele? Indeplinirea promisiunilor facute de partidul de guvernamint in campania electorala. Guvernul, defensiv, spune ca nu putea intr-un an sa realizeze tot ce si-a propus pentru patru ani. Cere rabdare unei populatii care s-a plictisit de o jumatate de secol sa auda acest lucru. Citeva generatii de sacrificiu s-au succedat si nu a fost spre binele lor. Dimpotriva. S-a mers din rau in mai rau. In noiembrie-decembrie anul trecut, promisiunile au fost generoase. Astazi, totul e amintire. Preturile cresc cu o viteza ametitoare. Daca avem o iarna grea va fi foarte greu. Cotele la intretinere depasesc veniturile pentru multe familii. Cabinetul Nastase inca se bucura de popularitate. E drept, in lipsa unei alternative reale la guvernare. Dar popularitatea din sondaje va fi erodata mult dupa ce lumea va plati facturile din iarna asta.

Nici pe scena politica PSD nu are liniste. El s-a vazut asaltat saptamina trecuta de doua motiuni. Una in Camera, alta in Senat. Amindoua au cazut fara probleme pentru guvern. Alianta PSD-UDMR functioneaza fara fisuri in parlament. In afara, lucrurile stau altfel. PSD a lansat o ofensiva pe tema judetelor Harghita si Covasna. Sursa acestui atac este temerea liderilor PSD ca aceasta colaborare strinsa cu UDMR ii aduce pierderi electorale. Una face in parlament, adica e prieten cu UDMR, pentru ca aici are nevoie de voturile maghiarilor, si alta face in afara, unde PSD e atent la sondaje si nu vrea sa scada. Joc tipic la doua capete, cum ii place lui Nastase. Joc periculos.

Guvernul s-a vazut atacat in acest week-end de UFD, PNL si PRM. Atacul lui Adrian Iorgulescu si Varujan Vosganian vine din afara parlamentului. Liderii PSD pot sa ridice din umeri. Atacurile celelalte au venit din partea unor partide parlamentare. Amindoua – semnatare ale ultimelor motiuni. Temele difera foarte mult. PNL e ingrijorat de intirzierile reformei, de duplicitatea si populismul politicii PSD, de promisiuni neonorate, de ingenuncherea presei. PRM, dimpotriva. I se pare ca PSD a devenit prea occidental, prea reformist. Vadim Tudor cere reabilitarea lui Antonescu si Ceausescu. Cit ne-ar tine asta de cald ramine un mister.

Nici din exterior PSD nu a fost lipsit de emotii. Propunerea ministrului de externe francez ca si Romania sa fie admisa in 2004 in UE a facut valuri la Bucuresti. Italia, Grecia, Marea Britanie au sustinut ideea. Se opune Germania. Se mai opun tarile candidate care au facut parte din fostul bloc sovietic. Ele se tem ca sumele care le-ar reveni ca ajutor pentru integrare vor fi mult mai mici daca ar trebui finantate Romania si Bulgaria. Brinza e pe bani, altfel spus. Asta a mai intunecat peisajul guvernamental, si asa destul de sumbru. Succesele politicii externe fac de la o vreme deliciul celor din Palatul Victoria. Declaratiile lui Schroeder si Verheugen au fost ca un dus rece.

Nastase a declarat simbata ca totul depinde de ce vom face in interior. Corect. Ce ramine de facut este exact ce toate guvernele de pina acum au evitat: accelerarea privatizarii. La acest capitol sintem codasii Europei. Va trece Nastase la masurile dure cerute de integrarea in UE? Va lua taurul de coarne acest guvern? Daca da, va rezista presiunilor sociale? Va avea curaj sa infrunte scaderea popularitatii? De raspunsurile la aceste intrebari depinde viitorul cabinetului Nastase si al integrarii Romaniei in UE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS