4.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025

Paradoxuri

Unii se intreaba ce se va intimpla daca guvernul Nastase esueaza. Electoral, ar urma la rind Opozitia. Care Opozitie? Romania Mare & Corneliu Vadim Tudor? Sau PNL & PD? Raspunsul nu este greu de dat. Esecul incercarii guvernului Nastase de a reforma economia romaneasca ar mari numarul saracilor. Ei ar deveni o masa critica radicala, antioccidentala, antischimbare. Ar mari electoratul sensibil la discursul nationalist, etatist, colectivist. Din paturile sarace, periferice, Romania Mare isi culege voturile. Cu cit numarul saracilor e mai mare, cu atit nostalgiile ante-’89 sint mai puternice. Romania Mare agita acest stindard si are – cum am vazut la ultimele alegeri – destule foloase. Cifrele oficiale ne arata ca 41% din populatie traieste sub pragul saraciei. Sint procente importante, un bazin electoral mare. Ne putem astepta, in cazul unui esec economic al actualului guvern, ca Romania Mare sa treaca de la 22% la aproape 40%. Corneliu Vadim Tudor nu isi ascunde ambitiile de a veni la putere in 2004. Teoria lui e ca Romania Mare nu a guvernat niciodata, deci nu se face vinovat cu nimic de suferintele populatiei. El va iesi la viitoarele alegeri cu acest slogan si va zice „Incercati-ne si pe noi!“. Saracimea, dezamagita, exasperata de PSD, PNL, PNTCD, PD, ar imbratisa aceasta idee. Sa fie aici secretul ridicarii imunitatii parlamentare de zilele trecute? Poate ca PSD gindeste ca Romania Mare fara Vadim Tudor ar fi un partid cu care s-ar putea face o alianta. Cit ar face la alegeri in 2004 Romania Mare fara Vadim Tudor? Alt scenariu: fara Vadim Tudor, Romania Mare se va destrama, iar PSD va culege ce e de cules. Sau i se arata pisica neagra lui Vadim Tudor ca sa stea cuminte.

Ce se intimpla in Opozitia democratica? Deocamdata, nu mare lucru. Dar nici PDSR in 1997 nu se vedea. Esecul programului economic al coalitiei a ridicat PDSR si PRM. Acum, jocurile sint schimbate. Am auzit din gura unora parerea ca, daca intram in NATO si cad vizele pentru spatiul Schenghen, PSD & Nastase vor culege tot capitalul politic. Posibil. Dar mai cred ca, daca nu intram in NATO, de putere se apropie PRM si grupurile radicale din PSD. „Reformistul“ Nastase va pierde teren in propriul lui partid pentru ca el a mizat pe cartea Occidentului. Deja se aud voci in PSD ca Nastase ar neglija politica interna, tensiunile sociale. Acesti lideri PSD vor deveni mai vocali daca Nastase inregistreaza un esec. Dezamagitii se vor duce spre ei, dar si spre PRM.

Ce ar putea, in aceste conditii, apropia de putere PNL si PD? Raspuns: un succes al cabinetului Nastase. Intrarea in NATO nu ar fi neaparat in folosul PSD. O data populatia relaxata pe aceasta tema, agenda publicului se va schimba. Oamenii vor dori mai mult, se vor simti mai in siguranta. Cu un numar de saraci mai mic, tara va fi mai stabila. Reusita reformei economice va produce interese procapitaliste mai puternice. Populatia va vedea in Occident, mai mult decit astazi, singura optiune a Romaniei. Ea isi va indrepta preferintele spre partidele care s-au identificat cu aceasta directie mai transant. Grupurile de interese isi vor schimba pozitiile. O clasa mijlocie ceva mai numeroasa va scoate PNL si PD din cele 15% total, cit au azi in parlament. PRM va scadea sub 10%. PSD ar ramine cel mai mare partid, dar jocul aliantelor se va schimba. In 2004, PSD a luat 37% prin vot direct, prin redistribuire a ajuns la 47%. Calculul ne arata ca situatia nu se va repeta. Nici in cazul unui esec al guvernarii PSD, nici in cazul unui succes. Un succes al cabinetului Nastase ar mari voturile pentru PNL, PD, PNTCD. Un esec ar alimenta electoratul PRM.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS