3.1 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăOpinii„Integrarea europeana se va face sub forma unor proiecte nationale la care nimeni nu renunta“

„Integrarea europeana se va face sub forma unor proiecte nationale la care nimeni nu renunta“

Interviu cu prof. dr. Irinel Popescu, vicepresedinte al PNTCD

Profesorul doctor Irinel Popescu, vicepresedinte al PNTCD, a reprezentat, impreuna cu Constantin Dudu Ionescu, secretar general al aceluiasi partid, crestin-democratii romani la o importanta reuniune europeana gazduita de Londra. I-am adresat, la revenirea in tara, vicepresedintelui taranist citeva intrebari legate de tematica si semnificatia acestei conferinte initiate de conservatorii britanici.

– Ce a insemnat, domnule profesor, pentru dreapta europeana intilnirea din Marea Britanie?

– Aceasta conferinta intitulata „Winston House Conference“ a fost organizata de Partidul Conservator Britanic si de Fundatia Westminster. Au fost discutate citeva teme. Prima s-a intitulat „O noua ordine mondiala – terorism contra democratie?“.

In cadrul lucrarilor la acest prim punct a fost lansata si cartea lordului Howel, cu un titlu care s-ar putea traduce „Limita prezentului – Intrebari noi pentru democratie in epoca Internetului“. Cartea prezinta pe larg una din componentele fundamentale ale dreptei conservatoare, si anume privatizarea.

– Au si englezii probleme cu privatizarea?

– Nu neaparat in sensul nostru, dar acest concept, destul de nou, a aparut in Anglia prin anii ’70, iar lordul Howel este unul dintre promotori. A fost pus in practica de guvernul Thatcher.

Conceptul de privatizare se leaga si de alte valori traditionale ale dreptei, cum ar fi subsidiaritatea, diminuarea birocratiei si a centralismului. In acelasi timp, implica un lucru esential, si anume responsabilizarea indivizilor care devin ei insisi proprietarii intreprinderilor.

– O asemenea dezbatere n-ar prinde rau nici in Romania.

– Nu trebuie sa ne surprinda ca acest concept de privatizare apartine englezilor si guvernului Margaret Thatcher. Ei dadeau si exemple. De pilda, cel al camionagiilor care cereau hale uriase unde sa-si intoarca masinile, dar, cind fabrica a devenit a lor, au constatat ca este suficienta o hala de sapte ori mai mica. O trecere de la mentalitatea sindicalista la mentalitatea de proprietar.

In acelasi timp, privatizarea facuta fara reguli si fara discernamint are capcanele ei, iar lordul Howel pledeaza pentru integrarea ei intr-o conceptie politica unitara. In plus, se arata ca in epoca Internetului asemenea concepte care apartin dreptei conservatoare pot fi mult mai bine valorificate prin comunicare transfrontaliera in cadrul unor proiecte comune, la nivel international. Astfel de proiecte vor duce omenirea inainte, trecind peste restrictii birocratice, regularizari excesive s.a.m.d.

Al doilea subiect a fost intitulat „NATO – Uniunea Europeana si procesul de largire“. Aici, lucrarile au fost conduse de un fost ministru al aceluiasi guvern Thatcher, Geoffrey Pattie. Participantii au expus pozitia lor si, intrucit majoritatea apartinea unor tari candidate, si-au expus, in acelasi timp, si dorinta de integrare. Au fost laudate eforturile Romaniei sub actualul guvern PSD de integrare europeana si euroatlantica, iar in interventiile noastre, si eu, si Dudu Ionescu am spus ca PNTCD, care a initiat in fapt procesul de integrare europeana si euroatlantica a Romaniei, sustine in continuare atit procesul in sine, cit si eforturile actualului guvern.

Am mai spus ca nu trebuie sa fim complexati de locul pe care il detine Romania in momentul de fata in cadrul tarilor candidate sau de semnalele negative care ne vin din diverse zone. Noi sintem convinsi ca locul nostru este in Uniunea Europeana si in NATO, iar Romania se comporta ca un membru efectiv al acestor organisme. Consideram procesul de negociere care este in curs ca fiind ireversibil.

– Au existat si alte teme de dezbatere?

– Da, un al treilea punct in care s-a discutat despre resurgenta Rusiei ca mare putere. Este evident ca, din multiple motive, Rusia ramine un factor important de echilibru pe scena mondiala, care nu poate fi neglijat. Dupa Mihail Gorbaciov, care a fost primul interlocutor acceptat de Occident si cu care a inceput dezghetul relatiilor, venind apoi Eltin si in prezent Putin. Participantii, inclusiv cei din Rusia, au aratat ca in acest nou parteneriat e vorba in primul rind de o relatie de incredere cu Putin, in calitate de conducator suprem si mai putin de un parteneriat ideologic intre formatiuni politice sau sisteme politice.

Romania, ca si restul tarilor est-europene, este direct interesata de desfasurarea acestui parteneriat datorita implicatiilor pe care le are in zona. Si noi am subliniat ca, din punctul de vedere al PNTCD, cel putin deschiderea fata de Rusia este necesara, dar asta nu inseamna ca putem renunta la Tezaurul romanesc depozitat la Moscova sau la teritoriile pierdute in urma Pactului Ribbentrop-Molotov. In general, occidentalii au recomandat multa prudenta totusi in relatiile cu Rusia, iar unii dintre ei au afirmat deschis ca Occidentul nu trebuie sa faca excesive concesii de dragul amicitiei cu Putin.

Si a mai fost o a patra tema intitulata „Alegerile recente si lectiile care survin din aceste alegeri“. Au fost tari in care partidele de dreapta au cistigat, cum au fost Norvegia sau Estonia, si tari in care partidele de dreapta au pierdut, cum s-a intimplat in Marea Britanie, Polonia sau Romania. Exemplul Poloniei este cel mai instructiv pentru noi, intrucit pare luat dintr-un scenariu la indigo. Fosta coalitie guvernamentala, din care a facut parte Partidul Crestin-Democrat din Polonia, precum si legendara Solidaritate, in momentul de fata nu mai au nici macar reprezentare parlamentara.

Mesajele care pot fi extrase de aici sint citeva. Cel esential este ca electoratul priveste foarte mult in prezent si in viitor si nu mai este interesat de trecut. Asa se explica de ce un partid ca PNTCD, care a jucat un rol decisiv in formarea Romaniei Mari sau o organizatie ca Solidaritatea, care a contribuit, de asemenea, decisiv la caderea comunismului, nu a mai primit girul electoratului. S-a considerat, in cadrul dezbaterilor de la Londra, ca trecutul nu mai este de actualitate. Nu mai este de actualitate si din alt punct de vedere.

Ca si in Romania, si in Polonia alegerile au fost cistigate de formatiuni politice acuzate mult timp ca provin din fostele partide comuniste. Este interesant de remarcat ca, daca electoratul din tarile respective nu mai pare interesat de aceste lucruri, la fel se poate spune si despre guvernele occidentale. E vorba de acelasi fenomen. N-are rost sa mai privim la lucruri si fapte pe care numai istoria le poate aseza la locul lor si trebuie sa privim in prezent si viitor.

Concluzia este ca tarile est-europene au nevoie de constructii politice viabile care sa reprezinte interesele cetatenilor in acest moment si in anii care urmeaza. Care sa le conduca spre integrarea europeana.

– Puteti numi unele sublinieri din conferinta legate de marele proiect european? Unele nuante, eventual.

– Un singur lucru ramine valabil si toti l-au subliniat. Integrarea europeana se va face sub forma unor proiecte nationale, la care nimeni nu renunta. Prin aceste proiecte se incearca, fireste, conservarea datinilor, traditiilor si specificului fiecarui popor, doar modalitatile de expresie si formele de organizare politica fiind noi. Ceea ce defineste popoarele trebuie insa conservat cu sfintenie.

– Dupa examenul dur electoral si dupa seismele care au urmat, prezenta unei delegatii a PNTCD la o asemenea reuniune europeana inseamna ceva. Poate fi un semnal si in interior?

– Pentru noi, invitatia a fost foarte onoranta din mai multe motive. Primul pentru ca organizatorii sint Partidul Conservator din Anglia si Fundatia Westminster, al caror prestigiu nu mai trebuie demonstrat. Al doilea, fiindca am fost intr-o companie de prima marime.

Au participat reprezentanti de frunte ai dreptei conservatoare din multe tari. Chiar si republicanii din Statele Unite au trimis un reprezentant de marca. Al treilea este ca in acest fel se recunoaste legitimitatea PNTCD ca reprezentant al democratiei crestine romanesti.

– Raspundeti, domnule profesor Irinel Popescu, ca vicepresedinte al partidului, de relatiile internationale. Dumneavoastra sinteti un chirurg de faima nu numai in Romania. A contribuit aceasta calitate la desemnarea dumneavoastra pentru aceasta insarcinare mai speciala?

– Relatii mai vechi are Dudu Ionescu, daca e sa fim cinstiti. El cunoaste personalitati de marca, oameni cu care PNTCD a avut relatii in ultimii 10-11 ani. In acelasi timp, acum am legat o serie de relatii noi, pe care intentionam sa le consolidam in viitor. Vom incerca in viitor o mai buna comunicare prin Internet, pentru a cunoaste situatia din fiecare tara si din fiecare partid.

Dreapta europeana are trei componente mari in momentul de fata: curentul conservator ca atare, asimilat in traditiile fiecarei tari, curentul crestin-democrat, care se bazeaza foarte mult pe principiile moralei crestine, si curentul liberal, ale carui trasaturi sint cunoscute si se refera mai ales la mecanismele de dezvoltare economica. Fiecare din acestea are insa nuantele lui si exista tendinta din ce in ce mai pronuntata de a se coagula intr-un mare partid popular.

– Conduceti o clinica de chirurgie, ati realizat in premiera pentru Romania operatii de transplant hepatic, sinteti zilnic, uneori si noaptea, linga bolnavii dumneavoastra. Cum veti acoperi sarcinile legate de acest important sector, cel al relatiilor internationale ale PNTCD?

– Deocamdata, am primit votul congresului PNTCD si nu ma pot eschiva de la aceste responsabilitati. In acelasi timp, in cazul in care cineva cu posibilitati mai mari ar fi gata sa preia coordonarea relatiilor internationale, sint dispus oricind sa predau stafeta.

Pe de o parte, pentru ca voi ramine intotdeauna legat de profesia medicala, iar pe de alta parte pentru ca sub aspect politic pot sa ramin in sfera sistemului de sanatate, unde de altfel sint multe de facut.

Locul fiecaruia trebuie stabilit pe baza unor criterii obiective si nu pe baza orgoliilor sau ambitiilor personale.

– PNTCD trece inca printr-un moment in care disputele interne nu s-au incheiat, electoratul are inca numeroase nedumeriri. De afara, iata, insa vin semnale pozitive. Cum veti actiona in viitor?

– PNTCD este membru deplin in Internationala Crestin-Democrata care-i mai puternica decit Internationala Socialista.

PNTCD trebuie sa-si gaseasca puncte de sprijin mai solide, integrindu-si structurile cu oameni de valoare, atragindu-si un electorat mai puternic si mai stabil, exprimindu-se cu mai multa pregnanta si profesionalism pe scena politica romaneasca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS