0.6 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024

Ultimul barometru

Ultimul barometru confirma suprematia PSD. El a ajuns la un aiuritor 60%. Este efectul faptului ca partidul de guvernamint nu a luat masuri de reforma in 2001. Somajul a scazut. Citeva indexari si masuri sociale au mentinut increderea electoratului. Aprecierea guvernului ramine constanta. Ea nu a scazut din decembrie 2000. Chiar daca la capitole specifice cum ar fi nivelul de trai, sanatate, educatie, combaterea coruptiei, acelasi esantion se arata profund nemultumit. Lumea o duce mai prost, dar merge inca pe mina lui Nastase. O politica de imagine aplicata e o alta explicatie. PSD si-a asigurat – acaparind mass-media, mai ales televiziunile – o intensa propaganda proguvernamentala. Bune, rele, vestile ii sint vindute ca o marfa excelenta telespectatorului. Vocile critice abia se mai aud. O monitorizare recenta arata o discrepanta uriasa intre cele 80 de ore dedicate PSD la programele de stiri si cele douazeci si ceva de minute dedicate PNL si PD. Populatia afla ca o duce bine, chiar daca, asa cum arata recentul sondaj, declara ca o duce mai prost decit anul trecut.

Succesele externe au mentinut si ele popularitatea guvernului. Si ele mediatizate intens de televiziuni mai ales. Vizitele in strainatate ale presedintelui si premierului au fost vazute ca niste epopei, iar termenii folositi au amintit de tonul cu care erau relatate vizitele lui Ceausescu si succesele lui „epocale“. Pina cind cetateanul nu va simti in buzunarul lui efectele acestor succese, e greu de presupus ca propaganda poate avea altceva decit rezultate extrem de indoielnice. Acest efect tine ca minunile in Romania, numai trei zile. Or, pentru a consolida rezultatele diplomatice, e nevoie de o reforma interna profunda. PSD ezita sa o faca. Si asa reputatia partidelor este cea mai scazuta inregistrata vreodata. Numai 9%. Biserica si armata se mentin in topul preferintelor, pentru ca dau ideea de ordine si nu sint amestecate in deciziile politice cotidiene. Justitia sta cel mai prost dintre ministere. Combaterea coruptiei este direct legata de prestatia justitiei. Or, in fiecare zi, presa publica noi si noi scandaluri cu magistrati, procurori, avocati corupti. Probabil ca Rodica Stanoiu e deja pe lista de remaniati. UE cere insistent o reforma ferma a justitiei. Nici politia nu sta mai bine vizavi de esecurile in combaterea criminalitatii. Dar si a coruptiei din societate si din interiorul ministerului. Sanatatea si agricultura sint si ele in partea de jos a clasamentului. Nu e de mirare. Alti ministri care vor avea nevoie de multe argumente ca sa nu fie schimbati in iarna asta.

Sondajul mai arata ca lumea doreste sa aleaga presedintele prin vot direct. Partidele care vor mai sustine alegerea lui indirect, de catre parlament, vor pierde simpatii. E populara ideea trecerii la votul uninominal. Lumea vrea sa voteze persoane si nu liste. Cum o face deja pentru primari si presedinte. Guvernul este vazut ca purtator de maxima autoritate. Parlamentul are un rol secundar in ochii opiniei publice. Chiar daca el se vede mai bine acum decit in trecut. Presedintele isi conserva popularitatea. Ratiunea ar fi ca Iliescu nu mai ocupa prim planul scenei politice, preferind sa se mentina in umbra guvernului. Un alt motiv este chiar persoana lui Ion Iliescu, aflat mereu in topul preferintelor in ultimii 11 ani. Plecarea lui va deschide o noua perioada in politica romaneasca. Cine va prelua mostenirea lasata de el dupa plecare?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS