0.6 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăOpiniiGranitele s-au mutat in noi

Granitele s-au mutat in noi

Ridicarea obligativitatii vizelor pentru majoritatea tarilor europene este, fara indoiala, o realizare insemnata. Vrem, nu vrem, trebuie s-o atribuim actualei administratii, caci sub guvernarea ei s-a realizat. Este adevarat ca putini romani vor putea beneficia de deschiderea granitelor. Majoritatea turistilor care invadeaza orasele Europei sint de virsta a treia. Imi este greu sa-mi inchipui un pensionar roman dispus sa-si sacrifice pensia pe doi ani pentru a vizita Roma sau Parisul cinci zile.

Fara indoiala insa, importanta desfiintarii vizelor pentru romani este in primul rind una morala sau, daca vreti, o reparatie morala. Am fost si noi considerati demni de a intra in marea familie europeana sau, cel putin, ni s-a oferit aceasta iluzie, urmind insa s-o confirmam, pentru a putea deveni realitate. Caci mai avem multe de facut la noi in ograda pentru a deveni cu adevarat un stat democrat autentic, iar pina acum am facut prea putin.

Lucrul acesta l-au remarcat oficialitatile, elaborind un ghid de comportament pentru cei care intentioneaza sa calatoreasca prin Europa. Li se cer viitorilor turisti lucruri cu care nu erau deloc obisnuiti aici, de pilda sa nu arunce hirtii sau gunoaie pe strazi sau in locuri publice. Sau ca, atunci cind ii solicita ceva unui functionar public, sa zimbeasca si apoi sa-i multumeasca, pentru a se purta in aceeasi maniera ca si functionarul solicitat.

Unde ati vazut la noi functionar care sa-ti zimbeasca si apoi sa-ti multumeasca? Nici chiar daca-i dai ciubuc, caci a da ciubuc este un lucru normal si nu o exceptie.

Nu vom putea deveni o veritabila democratie europeana daca ne vom mentine in starea de saracie penibila in care ne aflam.

Nu vom putea deveni un stat de drept democratic daca institutiile fundamentale ale statului vor continua sa functioneze asa cum functioneaza acum, in umbra coruptiei, a birocratiei, a servilismului politic si, de multe ori, a diletantismului si neprofesionalismului.

Nu poate deveni un stat cu adevarat european, decit un stat care considera ca preponderenta activitatea de educatie si instruire a cetatenilor sai.

O democratie adevarata nu se poate dezvolta in absenta unei societati civile puternice, competente si bine organizate, capabile sa sanctioneze orice greseala a puterii in primul rind si a vietii politice in ge-

neral.

Nu poate exista o viata politica democratica fara institutia demisiei. In ce tara un ministru care dirijeaza utilajele de deszapezire de pe drumurile nationale pe un drum lateral care duce la un teren de vinatoare ar mai ramine in functie?

In ce democratie, un inalt demnitar care a fost mentionat in legatura cu un grav caz de coruptie bancara nu si-ar prezenta imediat demisia?

Mai avem atitea granite in interiorul tarii si in noi de trecut ca sa putem ajunge, in sfirsit, in Europa.

Caci, daca iarna nu-i ca vara, nici in Romania nu este ca intr-o autentica democratie europeana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS