Reuniunea ministrilor apararii din tarile NATO si din Consiliul de parteneriat (NATO plus tarile din Parteneriatul pentru Pace) a fost practic dominata de o preocupare majora: remodelarea structurilor si capacitatilor Aliantei de acum si in perspectiva extinderii, pentru a face fata cit mai bine amenintarilor complexe ale terorismului. Mesajul central a fost cel al secretarului american de stat pentru aparare, Donald Rumsfeld, care i-a avertizat direct pe aliatii occidentali asupra cresterii pericolului unui atac cu arme biologice, situatie in care este nevoie de o actiune preventiva si, in acelasi timp, de o transformare de esenta a modului de alcatuire a sistemului de forte care compun Alianta Atlanticului de Nord.
Ce presupune asta? In primul rind, bani, foarte multi bani, o cotizatie de securitate pe care actualele tari candidate, dar si cele care urmeaza sa fie invitate la Praga ar trebui deja sa o includa in planurile lor bugetare, mai precis 2,5% din PNB, care sa fie alocat in favoarea bugetului apararii, in conditiile care, in acest an, SUA au prevazut sa aloce in acest scop 3,3% din PNB. Sugestie care nu a stirnit prea mult entuziasm, cel putin nu ca reactie imediata, doar ministrul francez anuntind ridicarea pe viitor a nivelului cheltuielilor pentru aparare. O opinie contrara a fost exprimata de omologul spaniol , Federico Trillo, care a spus ca noi capacitati militare nu inseamna in mod neaparat cheltuieli sporite in domeniu din cauza unei posibile viitoare sinergii si specializari a tarilor NATO pe cite una sau mai multe linii de actiune la nivelul unei unice actiuni militare comune, ministrii tarilor NATO luind si decizia ca, pina la Summitul de la Praga, sa elaboreze o lista comuna cu noul tip de echipament.
Opinie care se pare ca l-a convins pe secretarul de stat american, care le-a transmis colegilor sai din Consiliul parteneriatului ca este nevoie de o specializare viitoare, din ce in ce mai accentuata, a fortelor militare nationale care se vor reuni in cadrul marii cupole de aparare pe care o reprezinta NATO. Ce are de gind Romania? Ministrul roman, prezent la lucrarile Consiliului de parteneriat, ne-a declarat in exclusivitate ca intentia este de a se merge pe domeniile in care am capitalizat deja o serie de succese si, mai ales, am cistigat increderea partenerilor nostri. Care sint acestea? Fortele de vinatori de munte, informatiile militare, contingentul de politie militara, elemente avansate de sprijin medical etc., adica exact elementele militare folosite de Romania in raspunsul pe care l-a dat in trecut la invitatii adresate de NATO sau de alte organizatii internationale. Sintem ajutati de un moment favorabil in relatia directa cu NATO, adica plecarea iminenta a batalionului de peste 400 de oameni care urmeaza sa participe la operatiuni militare directe in sudul Afganistanului, o demonstratie de mult asteptata ca Romania „is ready to deliver“, gata sa se tina in practica de promisiunile facute.
Tehnic vorbind, nivelul de pregatire este intr-atit de bun incit, pe plan politic, mesajele inainte de Praga se inmultesc si capata un ton uniform-pozitiv care, binecunoscut la Bruxelles, anunta intrarea pe o linie dreapta producatoare de succes. Va veti convinge ca este asa daca cititi luni interviul acordat in exclusivitate ziarului nostru de dr. Jamie Shea, directorul Directiei informatii si presa a NATO.
Linia dreapta spre Praga
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei