4 C
Craiova
miercuri, 27 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiGuvernul trebuie sa rezolve problema coruptiei endemice

Guvernul trebuie sa rezolve problema coruptiei endemice

Parlamentul European a dezbatut ieri raportul privind progresele inregistrate de tarile candidate la aderarea la UE. Raportul despre Romania arata ca in ultimul an au fost realizate multe progrese, dar cere guvernului de la Bucuresti sa ia masuri severe pentru a rezolva problema coruptiei si pentru a pune in aplicare programul de reforme economice.

Parlamentarii europeni au cerut ieri asistenta financiara sustinuta pentru Romania si un calendar clar si realist care sa ajute Romania sa termine negocierile de aderare si pregatirea interna. Intr-o prima varianta, raportul Parlamentului European cerea ca o data de aderare clara si ferma sa fie data Romaniei, insa cererea a fost retrasa in timpul dezbaterii raportului in Comisia de afaceri externe a parlamentului. Majoritatea parlamentarilor europeni considera ca nu este oportun ca o data de aderare pentru Romania si Bulgaria sa fie stabilita in acest stadiu. „Colegilor mei nu le plac datele“, a declarat baroneasa Emma Nicholson de Winterbourne, care propusese stabilirea unei date exacte pentru aderarea Romaniei.

Presedintele Comisiei de afaceri externe a Parlamentului European, Elmar Brok, a declarat insa ca data de aderare tinta stabilita de guvernul roman si de cel bulgar, 1 ianuarie 2007, este realista. Raportul Parlamentului European apreciaza progresele Romaniei in materie economica, dar avertizeaza ca un program de reforme masiv trebuie sa fie inca aplicat pentru ca Romania sa devina o economie de piata.

Raportul critica coruptia „endemica“ si cere intarirea si depolitizarea administratiei publice romanesti. O alta critica se refera la lipsa de independenta si de impartialitate a justitiei, care este in continuare ingrijoratoare, arata raportul. Parlamentarii europeni sint ingrijorati si de folosirea excesiva a fortei de politie, si de limitarea libertatii presei.

Baroneasa Nicholson a declarat ca problema libertatii presei si a folosirii fortei de politie se refera la un fenomen general, si nu la cazuri izolate.

Raportul lauda reforma institutiilor pentru copii si cere guvernului sa adopte o strategie nationala pentru handicapati.

Parlamentarii europeni vor cere celor zece tari care vor adera la Uniune in 2004 sa promita ca nu vor bloca sau intirzia integrarea Romaniei si a Bulgariei, care nu vor fi pregatite pentru aceasta in 2004. Raportul Parlamentului European propune ca fiecare tara candidata care adera in 2004 sa se angajeze ca nu va pune in pericol aderarea Romaniei si a Bulgariei. Intrebat daca exista un pericol real ca tarile din primul val sa blocheze intrarea celor doua tari, Elmar Brok a declarat: „Nu se stie niciodata. E mai bine sa ne asiguram.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS