10.6 C
Craiova
miercuri, 27 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiGuvernul este derutat de reactiile la sistemul obligatoriu de asigurari

Guvernul este derutat de reactiile la sistemul obligatoriu de asigurari

Guvernul este derutat de reactiile aparute in legatura cu sistemul obligatoriu de asigurare a locuintelor impotriva catastrofelor naturale, considerind ca modul de functionare a acestuia trebuie explicat mai clar pentru a fi inteles, a declarat ieri premierul Adrian Nastase. El a aratat ca un sistem de asigurare impotriva catastrofelor naturale este necesar pentru a garanta fondurile destinate acoperirii integrale a unor eventuale despagubiri in cazul inundatiilor, cutremurelor sau alunecarilor de teren.

„Nu este normal sa continuam cu un sistem in care mergem la fiecare caz in parte pentru a rezolva o problema punctuala, ci este necesar un sistem care sa functioneze ca un mecanism automat si prin intermediul caruia sa putem oferi o solutie in cazul unor catastrofe naturale“, a spus Nastase. Premierul a mai afirmat ca parlamentul va fi institutia care va decide modul de functionare a sistemului de asigurari pentru locuinte.

„Poate ca parlamentarii cunosc o asociatie privata careia sa ii dam citeva sute de milioane de dolari ca sa se joace. Mai pleaca unul in strainatate, il mai cautam cu Interpolul si rezolvam o treaba. Poate ni se explica si cum trebuie procedat pentru ca la guvern sintem complet derutati pe aceasta tema“, a adaugat Nastase. Deputatul PNL Eugen Nicolaescu a criticat, miercuri, intr-o conferinta de presa, initiativa guvernului privind asigurarea obligatorie a locuintei, afirmind ca aceasta reprezinta o forma mascata de confiscare a economiilor populatiei. El a spus ca actuala putere are o mentalitate etatista pentru ca obliga cetateanul sa se asigure la o singura societate si incalca legile concurentei si ale competitiei, afectind societatile private de asigurari.

„Daca monopolul asigurarilor locuintei va fi detinut de CEC, atunci nivelul politelor de asigurare va fi stabilit de stat. In plus, unei singure societati ii este imposibil sa plateasca despagubiri in cazul unui cutremur, de exemplu“, a mentionat liderul PNL. De asemenea, Cristian Constantinescu, presedintele Allianz-Tiriac si al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, a declarat ca, in cazul unui cutremur, respectiva societate nu ar avea posibilitatea sa lichideze cererile de dauna decit in citiva ani.

„Este exclus ca o societate nou infiintata sa faca lucrurile de la A la Z. Ar exista posibilitatea ca distributia sa se realizeze prin societatile private de asigurari, pentru un comision a carui valoare sa acopere si costul pentru lichidarea de dauna. Astfel, in momentul unei catastrofe, societatile private au capacitatea sa faca evaluarea si lichidarea daunei“, a spus Constantinescu.

Presedintele CEC: Asigurarea obligatorie

se adreseaza marelui public, si nu celor cu vile

Legea privind introducerea obligativitatii asigurarii locuintelor va avea un pronuntat caracter social si va permite proprietarilor sa opteze pentru orice societate de asigurare, a declarat ieri Constantin Teculescu, presedintele Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC).

„Va fi o lege cu caracter social. Nu este vorba de obtinerea unor profituri mari. Vom propune niste prime mici, care vor fi platite de toti romanii si care vor fi colectate de catre societatea care se va numi Dacia. Prima va fi fixa, pe diferite niveluri, iar corepunzator suma asigurata va fi fixa. Aceasta asigurare se adreseaza marelui public si nu celor care au vile“, a spus Teculescu. Presedintele institutiei a precizat ca distributia politelor de asigurare se vor putea realiza prin intermediul sucursalelor si agentiilor CEC, iar evaluarea si lichidarea unor eventuale daune se vor realiza prin intermediul firmelor specializate care nu vor fi, in mod necesar, societati de asigurari. El spune ca CEC nu doreste sa monopolizeze distributia acestor polite si ca exista posibilitatea ca si alte societati de asigurare sau brokeri sa preia o parte din vinzari. In ceea ce priveste interventia statului din punct de vedere material, Teculescu a declarat ca varianta cea mai vehiculata vizeaza obtinerea de garantii ale statului pentru un credit destinat reasigurarii pe piata internationala. Acest credit va fi utilizat numai pentru reasigurarea riscului de catastrofa, in principal pentru cutremur.

„Nici o societate privata din Romania nu este capabila sa obtina acest credit“, a adaugat presedintele CEC. Rezervele tehnice ale acestei societati vor fi investite prin plasamente cu grad cit mai redus de risc, dar nu obligatoriu titluri de stat, spune oficialul bancii. El a adaugat ca societatile private de sigurari au fost deranjate de preanuntul privind valoarea redusa a primei de asigurare, ceea ce le reduce din profitabilitate.

„Societatile private din piata romaneasca nu au capacitatea financiara pentru a acoperi riscul determinat de un cutremur, iar cele care practica acest gen de asigurare solicita prime foarte mari. Am avut discutii cu doua companii de asigurare care si-au manifestat interesul de a investi in aceasta societate si ma astept sa primim oferte de la SIF-uri si chiar de la alte banci“ a mai spus Teculescu. Presedintele CEC apreciaza ca este mai potrivit sa se admita o exceptie in cazul infiintarii societatii Dacia, decit sa se modifice legea bancara, aceea care interzice bancilor comerciale detinerea unui pachet mai mare de 20% din actiunile unei societati de asigurare. „Fara 51% din actiuni nu sint de acord cu intrarea CEC intr-o astfel de afacere, deoarece consider ca statul nu poate fi la mina unor societati private in cadrul unei institutii create cu un anumit scop social. Nu trebuie sa legam privatizarea bancii de societatea de asigurari, pentru ca legea va spune ca toate cele 51 de procente se afla in proprietatea CEC si nu a statului. Trebuie ca aceasta societate sa porneasca, iar cu timpul, cind se va pune problema privatizarii CEC, vom vedea daca exista si alte variante viabile“, a explicat presedintele CEC. Premierul Adrian Nastase a declarat, luni, ca guvernul va lansa, prin intermediul Casei de Economii si Consemnatiuni, un sistem de asigurari impotriva catastrofelor naturale, care sa acopere fondurile necesare pentru despagubirea persoanelor afectate de inundatii, alunecari de teren sau cutremure. Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Nicolae Crisan, a spus in aceeasi zi ca valoarea minima a unei prime pentru asigurarile obligatorii de locuinte se va cifra la 25-30 de dolari, iar suma maxima asigurata prin noua societate de asigurari se va ridica la 20.000 de dolari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS