5.1 C
Craiova
miercuri, 27 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiPremierul Nastase solicita APAPS sa urmareasca mai atent procesul de postprivatizare

Premierul Nastase solicita APAPS sa urmareasca mai atent procesul de postprivatizare

Premierul Adrian Nastase a solicitat ieri conducerii Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) sa urmareasca mai atent procesul de post-privatizare a societatilor comerciale si sa analizeze modul in care proprietarii acestora respecta clauzele cuprinse in contractul de vinzare-cumparare a actiunilor. El a afirmat ca, in perioada urmatoare va fi infiintata o comisie interministeriala care, impreuna cu departamentul de specialitate din cadrul APAPS, va verifica in ce masura au fost indeplinite obligatiile prevazute in contractele de privatizare ale celor peste 7.000 de intreprinderi vindute pina in prezent.

„Le-am reamintit colegilor de la APAPS ca este nevoie sa analizeze mai atent situatia in care se afla societatile privatizate in perioada 1997-2000 deoarece unele dintre acestea ne creeaza acum foarte multe probleme“, a spus Nastase. Seful guvernului s-a intilnit ieri, la sediul APAPS, cu conducerea acestei institutii pentru a analiza stadiul procesului de privatizare din perioada 1 ianuarie 2001-30 iunie 2002, precum si situatia intreprinderilor vindute in anii anteriori.

Nastase a aratat ca aproape 70 la suta dintre societatile privatizate in perioada 1997-2000 au fost vindute prin negociere directa, fapt care a incurajat coruptia si a determinat cresterea nivelului pierderilor inregistrate in cadrul acestora.

„Din pacate, unele dintre intreprinderi au fost privatizate aiurea in anii anteriori si nu obtin nici un profit, ceea ce demonstreaza ca privatizarea a fost mai curind un exercitiu de propaganda ideologica si mai putin unul de eficienta economica“, a spus Nastase. Premierul a mai afirmat ca este necesar ca procesul actual de privatizare sa fie mai eficient, recunoscind insa ca produsele oferite de intreprinderile romanesti scoase la vinzare, in special de cele din domeniul transporturilor, nu se pot impune pe o piata suprasaturata de astfel de servicii. „Avem dificultati in a privatiza societati precum Roman sau Tractorul deoarece pe piata internationala exista o supraoferta de produse propuse de marile companii straine de profil“, a spus Nastase. In primul semestru al acestui an au fost incheiate 127 contracte de vinzare-cumparare de actiuni, reprezentind un capital social vindut de 4,6 miliarde de lei. APAPS intentioneaza sa privatizeze pina la sfirsitul anului alte 470 de intreprinderi, dintre care 100 de societati mari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS