Nici nu s-a racit bine cadavrul alegerilor, mai da semne de viata, cum se va vedea in 12 decembrie, ca se si fac sofisticate socoteli parlamentare si guvernamentale. Cine cu cine se aliaza? Sintem la ora aliantelor, coalitiilor, intelegerilor tacite ori explicite. Se negociaza intens in culise, prin diverse birouri, dar si prin telefon, direct si prin interpusi. E practic imposibil sa urmaresti ce se intimpla. Realitatea politica se schimba dintre minut in minut. Nu mai spun ca multe dintre lucrurile care circula nici nu sint informatii, ci simple zvonuri, adesea intoxicari venite din partea serviciilor speciale sau din partea celor interesati, toti arunca perdele de fum, se ascund prin balarii, ca sa isi spuna vorbe dulci. Ca tot sintem in Postul Craciunului. E clar ca opozitia nu a mai reusit sa stirneasca entuziasmul din vara, cind lumea a mers pe mina ei. Publicul a fost atunci agasat exasperat de coruptia dirijata de PSD, de prestatia aroganta si autoritara a lui Nastase, de prezenta masiva a baronilor locali. De data asta, in noiembrie, PSD, cu tacticile lui obstructioniste, dar si Alianta D.A., prin greselile facute in campanie, au reusit sa inghete dezbaterea si sa induca o mare indiferenta in electorat. Din aceasta cauza, alegerile s-au terminat ca in gara, adica „ramine cum ne-am inteles“.
Pe acest fundal, intrebarile sint ceva mai simple si directe. Daca se sparge PNL? Este una. PSD nu poate ajunge la un acord cu liberalii, atunci s-a pus la cale un complot condus de Dinu Patriciu, se zice prin diverse cercuri, de a rupe din PNL o bucata si a o lipi politicii guvernului in formare. Se aude ca unii parlamentari sint de vinzare sau pe niste state de plata, si ca ei, docili, vor face ce li se va cere. Adica vor sustine PSD la votul de investitura, daca nu si mai departe. Ca votul e secret, cu bile, si e posibil sa nu se afle. Ce jocuri face Dinu Patriciu, vajnicul liberal de altadata, care acum vrea sa colaboreze strins cu PSD, nu e greu de ghicit. Afacerile primeaza. La PNL este tensiune mare. Partidul a iesit fragilizat din aceasta campanie, mai ales dupa retragerea lui Stolojan si preluarea haturilor Aliantei D.A. de catre Traian Basescu. PNL apare acum ca un partid destul de neclar, de cenusiu, fara identitate. Este un fel de secondant modest al democratilor, al lui Basescu, de fapt, care este alter egoul Aliantei D.A. Prin ianuarie-februarie vom vedea aceste tensiuni explodind public. Deocamdata, sint tinute dupa usa.
Alt set de intrebari priveste UMDR. Ce joc face UDMR? Isi va vinde oricum scump pielea si va fi la guvernare, indiferent cine va forma viitorul cabinet. Nu e usor, pentru ca intra in contradictie cu el insasi. Iata, sustine UDMR dubla cetatenie, cum vrea maghiarimea? PSD e impotriva. Atunci cum de se inteleg asa de bine? Din ratiuni de putere, fireste. Vom avea un vicepresedinte al guvernului si citiva ministri din partea UDMR? Nu e rau, poate mai imblinzeste fiara PSD, inca plina de talibani. Ramine si enigma PUR. Este PUR un partid de sine statator? Poate lua acum orice decizie. Poate, de exemplu, sa iasa din acordul electoral cu PSD si sa faca o alianta la guvernare cu Alianta D.A.? Cifric, poate, dar care sint adevaratele raporturi intre PSD si PUR? Ar putea PUR sa se declare independent si sa nu sustina nici PSD, nici Alianta D.A.? Ar putea daca ar fi un partid cu adevarat independent si nu anexa PSD. Acum nu stim, dar aflam luna aceasta, dupa decizia pe care o va lua Dan Voiculescu&Co. Ideologic, PUR e mai aproape de Alianta D.A., dar cu interesele comerciale e mai aproape de PSD. Marele invins PRM face, de asemenea, un joc interesant. Dupa ce a declarat boicot in turul doi, trimite mai nou semnale ca ar sustine conditionat pe Traian Basescu. In parlament, un vot comun Alianta D.A. si PRM impotriva coalitiei conduse de PSD darima guvernul in orice moment. Chestiunea este ca PSD, pentru a contracara, va duce obisnuita tactica de a se intelege pe dedesupt cu diferite persoane din PRM, si acestea vor vota pe ascuns cu PSD in momentele critice. Manevra lansata acum un an de PRM, de a deveni un partid onorabil, care sa poata veni la guvern intr-o coalitie, nu a reusit. Vadim Tudor nu a convins lumea ca e un democrat. Efectul se vede, blocaj parlamentar.
Dar sintem in plin Bizant si multe surprize ne asteapta.
Bizant
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei