4.4 C
Craiova
duminică, 12 ianuarie, 2025

Cauza si efectul

Sa nu cumva sa cautati o logica in guvernarea României. Logica dauneaza grav sanatatii contribuabilului român. Din cauza ca multe din cele petrecute la guvernare nu au nici un sens, oamenii incearca sa le explice prin tot felul de scenarii. Prea multe scenarii te departeaza de realitate si te fac sa-ti pierzi mintile, cum ii spunea Goethe lui Hegel dupa ce incercase fara succes sa-i citeasca o parte din lucrarile filosofice.


In urma cu doua saptamâni, Comisia Europeana emite un raport de monitorizare a progreselor României pentru integrarea in Uniunea Europeana. Rapoartele acestea sunt greu de citit si neinteresante pentru omul obisnuit. Acestea sunt documente administrative foarte codificate, cu un limbaj ciudat, destul de lemnos, de altfel, destinate specialistilor in diferite domenii. Recentul raport este scurt, dar foarte dens. El imparte problemele administrative pe care le are România in doua grupe: probleme care cer atentie (asa-numite stegulete galbene) si probleme care sunt grave (asa-numitele stegulete rosii). Daca nu stii ce semnificatie au frazele birocratice din Raport nu poti decât sa numeri steagurile si sa spui: la precedentul raport am avut 14 stegulete rosii, acum avem patru, e un mare progres, deci acesta este un Raport bun, noi am muncit. Ca urmare, se produc patru milioane de fluturasi in care primul-ministru este prezentat cu o privire senina si cutezatoare (nu indraznesc sa spun cocoseasca, prea am vorbi de funie in casa spânzuratului) indreptata spre viitorul luminos al patriei.


Ce trebuia sa faca primul-ministru era de fapt sa-si adune ministrii, sa listeze problemele si sa le dea termene de realizare. Problemele ridicate sunt destul de complicate, dar perfect rezolvabile. Intr-un loc trebuie câteva sute de functionari ca sa faca o baza de date. In alt loc trebuie sa te grabesti cu o licitatie. In al treilea loc trebuie sa introduci niste modificari in lege. In al patrulea loc trebuie sa renunti la o greseala si sa o corectezi. Nu este nimic ascuns, rauvoitor sau inexplicabil. Lucruri simple care pot fi rezolvate de oameni normali, cum ai banui ca sunt politicienii nostri. Ei, bine, nu, te inseli.


Una dintre problemele ridicate de Raportul Comisiei Europene este ca nu sunt destui bani la buget. Nu pentru salariile bugetarilor, scoli, spitale sau autostrazi. Acestea nu sunt pe agenda administratiei de la Bruxelles, acestea sunt pe agenda publicului din România. Bruxellesul ne-a spus inca de la inceput: noi nu ne ocupam de scoli, autostrazi, lupta impotriva saraciei, locuinte, apa, canalizare, gaze. Noi ne ocupam de structurile statului, in asa fel incât presa si justitia sa fie independente, economia sa se supuna legilor pietei, iar mecanismele democratice sa functioneze. Treaba noastra este sa facem statele compatibile. Treaba voastra este sa impliniti ce vor votantii vostri.


Si, cum spuneam, Raportul sesizeaza ca nu sunt destui bani la buget. România trebuie sa plateasca aproximativ o suta de milioane pe luna la bugetul Uniunii Europene si, dupa calcule, se pare ca va deveni contribuitor net la acest buget. Neavând capacitate sa absorbim banii pe care ni-i pune UE la dispozitie, o sa dam mai mult decât primim. Nu e o tragedie, am mai patit asa cu rusii, nemtii, turcii, polonezii, ungurii, in fine, mai multi. Suntem obisnuiti.


Ca sa aduci mai multi bani la buget ar trebui sa renunti la cota de 16% si sa o transformi in cota progresiva. Dar asta nu se poate deoarece Alianta D.A. a venit cu aceasta formula electorala. Atunci trebuie sa maresti TVA-ul. Un procent de TVA face cam 500 de milioane de euro. Daca ai nevoie de un miliard de euro, vei majora TVA-ul la 21%, de la 19% in prezent. Oamenii vor injura putin, dar 2% nu este un capat de tara. Efectul economic va fi ca se va restrânge consumul firmelor, gospodariilor si guvernului, ceea ce nu este, de asemenea, rau, pentru ca se va reduce deficitul comercial al României. Daca România va importa mai putin si va exporta mai mult, ii creste produsul national brut, deci vom avea mai multi bani la buget.


Dar nu se intâmpla asta. La trei zile dupa aparitia recomandarii Comisiei Europene apare si ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, cu Codul Fiscal. Iar Codul Fiscal majoreaza tot felul de taxe si impozite, introduce câteva taxe noi si nu majoreaza TVA-ul. Intr-o emisiune televizata afirma chiar „da, asa trebuia, sa majoram TVA-ul, dar lasa sa o faca urmatorul guvern“.


Cauza e un raport al unei comisii. Efectul este o inventie a unor oameni carora scenariile le-au modificat logica. Daca au avut-o vreodata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII