1.2 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiPartide in cautare de lideri

Partide in cautare de lideri

Barometrul de Opinie Publica al Fundatiei pentru o Societate Deschisa are câteva date care trebuie sa puna pe gânduri mai multi politicieni.


La votul pentru presedinte, oamenii au fost lasati sa aleaga in mod spontan un candidat (nu au primit o lista deja facuta). In aceste conditii, presedintele Basescu ar fi votat de 60% dintre cei intrebati. Nu aceasta este partea surprinzatoare, dominatia lui Basescu este confirmata si de alte sondaje. Dar dupa Basescu se casca o gaura, urmând la mare distanta Corneliu Vadim Tudor (13%) si Gigi Becali (10%). Pare ca partidele democratice, care au dominat scena politica din 1992 incoace, nu sunt capabile sa nasca lideri credibili care sa se opuna favoritului.


Mircea Geoana, cel mai probabil prezidentiabil al PSD, are un procent mult sub cel al propriului partid. Daca C. V. Tudor si Gigi Becali reusesc sa fie votati la presedintie de majoritatea celor care voteaza pentru partidele lor, Geoana nu reuseste sa atraga electoratul PSD: 30% dintre votantii PSD l-ar alege tot pe Basescu la presedintie si doar 25% pe Geoana. Situatia este asemanatoare cu PNL. Dintre cei care aleg spontan PNL (7%, ceea ce am putea numi electoratul dur al liberalilor), 40% l-ar vota pe Basescu si doar 8% pe Tariceanu. Ceilalti lideri de partide parlamentare, de tip Dan Voiculescu sau Cozmin Gusa, nu exista practic in sondaje.


Spectrul partidelor democratice se afla intr-o criza majora de lideri. PSD a produs multe figuri in ultimii câtiva ani. Garda veche a partidului, din jurul lui Ion Iliescu, a fost aproape complet schimbata. Figuri vechi ca Nicolae Vacaroiu sau Antonie Iorgovan par bizare in peisaj. Oamenii afirmati in timpul lui Adrian Nastase domina acum formatiunea politica, majoritatea adusi din functii guvernamentale spre partid, nu invers: Ioan Rus, Cristian Diaconescu, Vasile Dincu, Victor Ponta, Mihai Tanasescu, Titus Corlatean s.a. Problema acestei garnituri de lideri este ca nu au trecut teste electorale si nu si-au format un public clar. PSD a produs multi politicieni, dar nici un lider important. Practic, partidul traieste si acum din zestrea electorala veche a lui Ion Iliescu. Daca analizam profilul electoratului care l-ar prefera totusi pe Geoana presedinte, observam un electorat imbatrânit, cu studii putine – profilul clasic al omului care a votat mereu cu Iliescu.


Daca aceste cifre se vor pastra pâna la alegeri, ne indreptam spre situatia din 2000. Atunci, Ion Iliescu s-a trezit in turul doi al alegerilor cu un candidat antisistem. Basescu ar putea repeta surpriza.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU