Când este ministru sau e doar bogat, pe lânga fiecare politician din România gasesti ceea ce se numeste un consultant particular. N-ar fi rau, daca ar fi bine. In lupta politica, mult mai dura decât isi imagineaza cineva din afara sistemului, ai adeseori nevoie de expertiza profesionala pentru diferite situatii imposibile. Un politician care nu poate sa consulte asemenea servicii profesionale da, de obicei, cu batul in balta: scrie biletele care pot fi folosite la nevoie, da telefoane nepotrivite, apare la televizor cu cravata in dungi, costum in dungi si camasa in dungi si câte alte bazaconii nu poate face un politician prost sau deloc consiliat.
Tagma consultantilor politici din România este compusa – ca toate tagmele – din tot felul de oameni. Nici unul nu este onorabil. Nici unul nu poate spune: aceasta este meseria mea. Multi dintre ei si-au schimbat ocupatiile ca batistele: realizatori de radio si TV, ziaristi de presa scrisa, proprietari de sereleuri inchise cu datorii la furnizori, coautori de volume colective, cadre didactice prin tot felul de universitati. Dar acesti oameni, care nu stiu nimic concret, stiu pe toata lumea. Ei afla cine are bani sau cine are acces la resurse si isi construiesc atacul cu mare minutiozitate. Arunca o plasa de vorbe si culeg o caciula de bani. Trec de la analiza datelor de cercetare la manipularea prin presa, de la constructia imaginii la asistenta pentru situatii de criza cu o usurinta pe care un profesionist adevarat nu o are. Acesti oameni sunt acum in dificultate. Situatia actuala este prea complexa pentru mintile lor saracacioase.
Determinarea lui Mircea Geoana de a continua procesul parlamentar de suspendare a presedintelui Basescu a reusit sa incurce gândurile acestor strategi de ocazie. Procesul este, de fapt, foarte simplu: 163 de senatori si deputati depun o cerere la birourile reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului; cererea trebuie acceptata; se supune la vot in Camerele reunite daca presedintele este suspendat sau nu; daca se obtine majoritatea, atunci presedintele este suspendat pe 30 de zile. In aceste 30 de zile, guvernul este obligat sa organizeze un referendum. Daca la referendum se obtine majoritatea simpla (adica 50% plus 1 din voturile exprimate), atunci presedintele este demis si se organizeaza alegeri prezidentiale din nou.
Pe tot acest parcurs este o singura necunoscuta: cum vor vota liberalii in sedinta Camerelor reunite. Daca liberalii voteaza pentru suspendarea presedintelui, atunci Traian Basescu are 30 de zile de concediu fara plata (pe perioada suspendarii nu i se platesc drepturile salariale). Daca liberalii voteaza pentru suspendarea presedintelui, atunci au nevoie de o decizie privind viitorul lor candidat la presedintie. Partidul Social Democrat il are pe Mircea Geoana. Becali e Becali. Vadim e Vadim. Marko Bela e Marko Bela. Sigur ca mai pot aparea figuri pitoresti, ca la fiecare tur de alegeri prezidentiale (va mai aduceti aminte de tamaduitorul Mudava, care a candidat in 1996?). Partidul Democrat merge sigur cu Traian Basescu – faptul ca e demis prin referendum nu il face inapt pentru alta cursa electorala. Dar liberalii? Cu cine vor merge la presedintie, daca tot acest parcurs posibil se realizeaza? Nici un liberal nu depaseste cota de popularitate a actualului prim-ministru si a presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu.
Daca Tariceanu sau Bogdan Olteanu doresc sa candideze la presedintie, atunci liberalii vor vota pentru suspendarea presedintelui si vor face in asa fel incât la referendum Traian Basescu sa concureze singur si sa piarda. O pot face: sunt la putere, ei organizeaza alegerile. Nimeni altcineva.
Da. Dar daca Traian Basescu câstiga din nou alegerile prezidentiale? Ce fel de coalitie de guvernare va face el? Cu social-democratii nu ar putea, pentru ca ei au initiat procesul. Cu liberalii, cu atât mai putin, caci ei vor fi fost cei care au pus cireasa pe tort. Ramân doar ungurii si democratii. Cu acestia nu faci guvern nici in Noua Guinee. Nu sunt destui. Asa ca, dupa alte 60 de zile chinuitoare, Traian Basescu, reales presedinte, ar trebui sa dizolve parlamentul si sa convoace alegeri parlamentare anticipate. Iar la anticipate, nimeni nu mai stie ce se poate intâmpla.
V-am ametit?
Asa sunt astazi consultantii de ocazie. Ametiti. Si ei, si clientii lor de conjunctura. Din pacate, au reusit sa ameteasca o tara intreaga.