-2.2 C
Craiova
luni, 13 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăOpiniiConfuzia liderilor

Confuzia liderilor

Tulburarea care a cuprins clasa politica româneasca dupa 1 ianuarie 2007 pare sa se apropie de un sfârsit neasteptat. Incercarea social-democratilor de a-l suspenda pe presedintele Basescu se dovedeste a fi esuata. Nu numai ca publicul este impotriva convocarii unui referendum pentru a-l demite pe Traian Basescu, dar agitatia provocata de social-democratii condusi de Mircea Geoana a provocat o riposta dura din partea fostului primar al Capitalei. El a cerut parlamentului sa fie de acord cu un referendum pe tema votului uninominal, una din caile considerate magice pentru a improspata structura parlamentului. Riposta lui Basescu, neasteptata si bine primita de public, i-a adus sprijinul liderilor de opinie si reinnodarea relatiilor dintre presedinte si societatea civila. Brusc, din atacat, Traian Basescu a devenit atacator. Si cum stim din intâmplari mai vechi sau mai noi, când ataca, Traian Basescu este neindurator.


Ce s-a intâmplat de fapt?


Social-democratii au inceput anul 2007 cu o miscare foarte potrivita. Au convocat o intâlnire strategica in locul devenit deja clasic, la Bran, iar acolo au decis pregatirea campaniei pentru alegerile europene si consolidarea structurilor politice ale partidului dupa Congresul din decembrie 2006, abia incheiat. Aceasta linie de actiune i-ar fi condus pe social-democrati la o pozitie consolidata pe scena politica a României. Obiectivul PSD a fost de a trimite in Parlamentul European cel putin tot atâtia parlamentari cât au si acum, adica 12, aproximativ 35% din cele 35 de locuri alocate României. Nu este mai mult decât in 2004, dar nu este nici mai putin. Daca ar fi obtinut 12 locuri de europarlamentari, social-democratii ar fi demonstrat ca, in ciuda tulburarilor interne, si-au pastrat ponderea electorala.


Dar controversa dintre primul-ministru Tariceanu si presedintele Basescu a luat o turnura neasteptata. Cum-necum, acestia au inceput sa se acuze reciproc de coruptie si influente nefaste ale cercurilor de interese. Certurile lor, devenite clasice si in serial televizat, nu au ajuns deloc la public, dar au impresionat lideri politici mai slabi de inger. Social-democratii nu au lasat ocazia sa scape. Au sarit in barca scandalurilor televizate si au luat partea liberalilor in cearta cu presedintele. PSD a declansat procedura de suspendare a presedintelui, a incercat sa modifice Legea referendumului pentru ca demiterea presedintelui sa fie mai la indemâna si a mobilizat PRM si PC pentru condamnarea actelor neconstitutionale ale presedintelui.


Sustinatorii social-democratilor au intrat in ceata. In mai putin de sase luni, conducerea PSD a luat partea lui Basescu impotriva liberalilor (cedându-l pe George Maior, un senator marcant, ca director al SRI), au luat partea liberalilor impotriva lui Traian Basescu (declansând procedura de suspendare a presedintelui) si au luat partea conservatorilor si peremistilor impotriva guvernului Tariceanu (votând pentru motiunea Macovei, in Senat). Nici chiar cei mai infocati partizani ai stângii nu pricep ce fel de politica este aceasta. Daca este politica si nu cumva are aerul celei mai vechi meserii din lume.


Traian Basescu se inhama acum la una din acele actiuni in care trebuie sa dai totul. El trebuie sa convinga noua milioane de electori (din cei 11 care vin de obicei la vot in România) ca merita sa se prezinte la referendumul privind votul uninominal si ca merita sa voteze favorabil. Este exact tipul de actiune care ii place lui Basescu: cu publicul si impotriva tuturor. Asa a procedat si la alegerile locale din 2000 si 2004, asa a procedat si la alegerile prezidentiale din 2004. Referendumul pentru votul uninominal este cel mai bun pretext pentru Traian Basescu sa bata judetele, orasele si comunele tarii. Nimeni nu il mai poate opri acum pe Traian Basescu sa faca politica pe teren. Exact ce nu trebuia sa se intâmple dupa scenariul social-democratilor. Presedintele trebuia tinut departe de campania electorala. Dar, urmare a actiunii nechibzuite a social-democratilor, Basescu a intrat in campanie. Iar daca la referendum nu va avea – poate – succes, la alegerile pentru Parlamentul European va avea cu siguranta.


Unii din conducerea PSD au pierdut contactul cu realitatea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS