6.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăOpiniiRomânia lui Dan Bitman

România lui Dan Bitman

Vă mărturisesc că nu-i simpatizez pe oamenii de cultură, muzicieni, actori, pictori, scriitori şi nici pe preoţii care se implică direct în politică. Gestul unui om de spirit de a se arunca în bezna urât mirositoare a vieţii politice româneşti, mânat fie de vreun idealism adolescentin, fie de obscure şi dezonorante interese lumeşti, produce dezamăgire, iritare şi sminteală. De la un om a cărui profesiune de credinţă este sau ar fi de dorit să fie slujirea dimensiunii spirituale a vieţii, aştepţi revelaţii, răspunsuri la întrebări profunde, cumpătare, autoironie, ca formă actualizată a smereniei, umor de calitate, seninătate şi, mai ales, pace sufletească. Devenit politician, omul de spirit se descalifică prin asumarea unei poziţii sociale inferioare statutului de fiinţă creatoare aflată la graniţa dintre lumea trecătoare şi Absolut.

Totuşi, uneori prezenţa unui artist în viaţa politică poate genera situaţii interesante. Dan Bitman ar putea fi un astfel de caz. Fostul consilier al ministrului finanţelor Sebastian Vlădescu, artistul a cărui voce ne-a încântat tinereţea cu melodiile trupei Holograf, a decis să facă dezvăluiri sau, mai bine zis, să confirme un adevăr ştiut de toată lumea. „Să nu credeţi că nu se cunoaşte la nivelul Ministerului de Finanţe ce se întâmplă în România. Să nu credeţi că nu se ştie pe unde se fură, cine fură. Sunt filmaţi, sunt îndosariaţi, sunt arhivaţi. Toţi cei care fură. Dar există firme care n-au voie să fie controlate niciodată şi oameni care n-au voie să fie controlaţi niciodată!“, a declarat cu năduf Dan Bitman. Curajul cu care a fost făcută o asemenea declaraţie nu poate fi găsit la un politician proprietar de firme care fac negoţ cu statul. Fiecare politician, fiecare partid deţine informaţii despre hoţiile care se practică în România, dar despre acest „adevăr incomod“ se aminteşte doar în discursuri electorale. Ajuns la putere, politicianul care-şi acuza rivalii politici de hoţie devine şi el un hoţ şi un complice la aceeaşi hoţie.

Nu ştiu dacă declaraţia lui Dan Bitman are vreun substrat politic, dacă este cumva „un recital“ bine plătit de către partidele din opoziţie. Ştiu însă că, deocamdată, cel puţin până la ora la care scriu acest comentariu, Ministerul Finanţelor nu a comentat declaraţiile artistului. Evident, mai ştim cu toţii că tot ceea ce a declarat Dan Bitman este adevărat. Artistul de la Holograf ne reaminteşte, de fapt, că statul român are dovezi despre cum se fură din bugetul naţional şi că toţi cei plătiţi să vegheze la aplicarea legii sunt doar nişte complici ai celor care încalcă legea, singurii perdanţi fiind cetăţenii de rând, care îşi achită conştiincioşi taxele şi impozitele.

În România lui Dan Bitman se fură sub protecţia legilor inventate sau mutilate pentru a favoriza hoţia. Preşedintele Băsescu recomandase parlamentarilor câteva modificări esenţiale pentru legea de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate, care ar fi oferit agenţiei puterea necesară de a contribui la combaterea corupţiei. Miercuri, senatorii au respins una dintre solicitările preşedintelui, ca în declaraţiile de avere ale demnitarilor să apară o rubrică în care să se menţioneze dacă demnitarul, soţul/soţia, copiii majori, părinţii demnitarului ori ai soţului/soţiei au derulat sau derulează, direct sau prin intermediul vreunei societăţi comerciale la care sunt asociaţi ori acţionari, contracte finanţate din banii publici. În forma finală a legii, ANI este lăsată fără comisiile de verificare a averilor demnita-rilor, adică lipsită de obiectul muncii. Vârful de lance al eliminării propunerilor făcute de Băsescu a fost Partidul Democrat Liberal. Vasile Blaga, Radu Berceanu sau Anca Boagiu sunt doar câteva dintre personalităţile marcante ale PDL care, conform informaţiilor oferite de presa centrală, au votat pentru legea de castrare a ANI. Alături de PDL, reprezentanţii PSD, PNL, UDMR şi independenţii au votat această lege care, pe fond, transformă ANI într-o instituţie lipsită de pârghiile necesare pentru a funcţiona, adică într-o instituţie inutilă.

Mă gândesc că prezenţa în parlament a mai multor politicieni cu suflet de artist, aşa cum este ex-politicianul Dan Bitman, ex-consilier guvernamental, plecat prin demisie din minister, spre onoarea sa, ar fi schimbat tonalitatea în care senatorii ne-au lălăit „maneaua ANI“ şi am fi avut şansa ca peste ceva vreme să ascultăm prohodul averilor ilegale şi imorale adunate de politicienii români pe seama fondurilor publice. Nu a fost să fie! Cum ne zice Bitman într-o cântare de-a lui: Banii vorbesc!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII