0.6 C
Craiova
marți, 21 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăOpiniiVictor Ponta, imaginea eşecului

Victor Ponta, imaginea eşecului

Eşecul moţiunii de cenzură şi al mitingului presupus a speria parlamentarii puterii, consfinţeşte acum ceea ce mulţi bănuiseră de la început: Victor Ponta este imaginea eşecului, a înfrângerilor, a compromisurilor şi a umilinţelor.
A anunţat cu o zi înaintea votului că-i lipsesc trei – patru voturi ca să treacă moţiunea. Iar în ziua moţiunii, că s-au strâns toate voturile necesare. Un bluf, nu era nimic adevărat. Vise politice.
A declarat în ziua mitingului că „Jandarmilor li s-a spus că astăzi va fi o lovitură de stat. Li s-a dat muniţie. Fac un apel să înţeleagă că nu trebuie să facă ceea ce le spune Băsescu, aşa cum n-au făcut nici când le-a spus Ceauşescu să tragă în oameni. Este foarte grav ce se întâmplă. Credem în continuare că democraţia poate fi salvată. Ne aflăm într-un moment prin care România n-a mai trecut din decembrie 1989“.
O declaraţie iresponsa-bilă, care, dacă ar fi fost luată în seamă de cei din piaţă, manifestanţi şi forţe de ordine, s-ar fi lăsat cu lupte de stradă. Noroc că nu pune multă lume preţ pe spusele lui Ponta.  Iar din cei 80.000 de mitingişti promişi s-au adunat până la urmă vreo 30.000, dintre care 20.000 erau sindicalişti şi doar 10.000 membri PSD. Din toată ţara.
A tratat de sus PNL şi pe Antonescu. Le-a transmis că mai întâi „să omorâm ursul, apoi vedem ce facem cu blana“. Premoniţie. S-a dovedit că se certau pe blana ursului din pădure. Când Antonescu a propus câteva nume de premieri şi miniştri, o comisie comună care să articuleze un program comun minimal, Ponta l-a tratat cu superioritate: „punem moţiunea după congresul nostru“, care va da lumea pe spate prin calitatea programelor şi ideilor. Programe  de un populism respingător, fără legătură cu lumea reală în care trăim, mizând pe naivitatea unui electorat credul şi uşor de aburit. Să te laşi păcălit de nişte sondaje plătite de tine, care îţi arată partidul la cote ameţitoare, iată o dovadă pură de infantilism politic. Şi a urmărilor puterii căzute în braţele unui om tânăr, nepregătit filozofic pentru o astfel de încercare.
Eroarea politică a „cârlanului fără minte“ s-ar putea dovedi fatală în primăvară, când odată cu posibila accedere a lui Vasile Blaga la conducerea PD-L, relaţiile dintre PNL şi PD-L s-ar putea debloca, în vederea alegerilor din 2012. Şi atunci, PSD va avea în faţă o perspectivă sumbră: încă patru ani în opoziţie. Datorită „cârlanului“ care îi conduce.
Conţinutul moţiunii de cenzură a reprezentat un amestec greţos de promisiuni fără acoperire, pamflet politic, diatribe de mahala, minciuni flagrante, fără soluţii fezabile, validate de specialişti români şi străini. În ideea că laboratoarele din Kiseleff bat orice instituţie de analiză şi prognoză economică. Doar că n-a crezut nimeni aşa ceva.
Cine dă o şansă cât de mică unei guvernări PSD-PNL? Eventual cei aterizaţi în România din alte planete. La noi, guvernele de coaliţie n-au prea funcţionat până în prezent. Nu s-au înţeles ele PD-L şi PNL, ambele cu programe de dreapta, cum să se înţeleagă PSD cu PNL, când au programe care nu se pupă de nici o culoare? Nici măcar în punctele neesenţiale. Când se dispreţuiesc reciproc şi când fiecare dintre cele două partide îşi doreşte rolul de vioară prim-solistă. Când Ion Iliescu îl califică pe Antonescu drept „superficial şi aventurier“.
Lui Victor Ponta i-a mai venit o idee. Să amâne discutarea şi aprobarea în parlament a bugetului pe 2011. După principiul: cu cât mai rău va fi României şi românilor, cu atât mai bine pentru PSD. Pentru şansele sale electorale. Ar funcţiona, dacă întreaga Românie ar fi o grădiniţă, cu Victor Ponta în post de educatoare. Dar nu este cazul.
Aşa încât Victor Ponta a început cu stângul. Prima acţiune de amploare organizată în calitate de lider al PSD s-a dovedit un mare eşec. Din colaborarea cu PNL s-a ales praful, împingându-i pe liberali, aproape sigur, în braţele lui Vasile Blaga. Congresul PSD a arătat un partid care nu a învăţat nimic din eşecurile electorale repetate, din 2004 şi 2008. Discursul public rămâne cantonat în zona promisiunilor utopice, fără baze economice, fără ancore în realităţile economice şi proiectele Uniunii Europene.
Am mai scris cândva că PSD va plăti năzbâtiile lui Victor Ponta. Cu încă patru ani de opoziţie, fără acces la borcanul cu mierea bugetară şi la bazinul de funcţii publice. Până la urmă, fiecare partid are conducătorii pe care îi merită.

Ştefan Vlaston-Hotnews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII