Ultimele declaraţii ale lui Crin Antonescu sunt aiuritoare, demonstrează că liderul PNL şi-a pierdut busola politică, dacă a avut-o vreodată.
În ultima sa apariţie televizată, Crin Antonescu declara, cu subiect şi predicat: „Sugerez o alianţă, o comasare a acestor două mari partide. (…) Trebuie foarte repede să punem la o parte diferenţele dintre noi. Este limpede ce ne uneşte“.
În primul rând, una este alianţa, alta e „comasarea“. Dacă alianţa este un concept legal, comasare ce înseamnă? Absorbţia unui partid de către celălalt? Şi cine absoarbe pe cine, Antonescu pe Ponta sau invers? Mister!
Cât despre afirmaţia „Este limpede ce ne uneşte“, acest fapt este limpede, într-adevăr. Îi uneşte ura faţă de Băsescu şi faţă de actuala coaliţie. E clar. Nu e clar cum poţi conduce o ţară, o societate, o economie, bazat doar pe sentimentul de ură. Fără direcţii programatice, fără un minimum de doctrină comună, fără un program de guvernare comun, bazat pe ce? Cotă unică sau impozitare progresivă, stat social sau stat minimal liberal, redistribuirea sărăciei (că bogăţie nu prea avem) sau sprijinirea întreprinzătorilor, ajutoare sociale sau liberă iniţiativă ca bază a creşterii economice?
Când ultimele acţiuni ale opoziţiei – moţiuni de cenzură, contestaţii la CCR, participarea la consultările de la Cotroceni, votul în parlament – au dovedit o dezbinare mai mare ca oricând, orgolii şi lipsă de compromis, rişti să te acoperi de ridicol vorbind de „comasarea“ celor două mari partide, unul de stânga, altul de centru-dreapta (cel puţin prin doctrină şi program). Şi ce fac cu nucleul dur electoral al celor două partide? Se vor pupa ele în Piaţa Independenţei?
Şi cine va conduce noua forţă politică „comasată“, Ponta sau Antonescu? Este posibilă o conducere bicefală? Cine va fi premierul? Ce pondere să aibă în guvern? Egală? Cel puţin să se certe la TV, să avem circ gratis.
Caragiale, mai actual ca oricând. Caţavencu şi Tipătescu în acţiune.
În aceeaşi emisiune, Antonescu îi considera vinovaţi pe PDL-işti pentru „dezastrul economiei româneşti“. Asta le întrece pe toate. Adică nu Tăriceanu şi Vosganian sunt vinovaţi că au dublat salariile şi pensiile, contând pe o „duduială“ economică infinită, că au prăduit trei-patru miliarde de euro în două luni, inclusiv banii luaţi pe BCR, ci actualii guvernanţi, care s-au trezit la începutul lui 2009 cu un deficit bugetar de 5,3%, după o creştere de 8%, cu arierate de 1,5 miliarde de euro, cu dezechilibre structurale în toate bugetele (de stat, de pensii, sănătate, ajutoare sociale etc.), cu 1,4 milioane de bugetari, deşi luaseră ţara cu 800.000 de bugetari şi 1,5% deficit bugetar în 2005. Adică toţi specialiştii români (Isărescu, Dăianu, Baltazar, Croitoru) plus cei de la FMI, UE şi BM sunt tâmpiţi, singurii deştepţi sunt Antonescu, Ponta, Tăriceanu şi Vosganian.
Îşi mai propune Antonescu să atragă şi UDMR de partea lor.
Opoziţia a tot anunţat în lunile anterioare că zeci de parlamentari ai puterii sunt pregătiţi să treacă la partidele din opoziţie, lucru ce nu s-a întâmplat, şi acum îşi propun, nici mai mult, nici mai puţin, să atragă tot UDMR alături de opoziţie. Doar că pragmatismul şi înţelegerea corectă a fenomenelor sociale şi economice sunt caracteristici ale managementului UDMR. Nu cred că dau doi bani pe cântecele de sirenă ale opoziţiei.
Vorbeşte Antonescu despre fraudele şi corupţia actualului regim. Probabil că sunt. De ce nu-şi prezintă dovezile la DNA, aşa cum a făcut Cătălin Tolontan în cazul Ridzi? După cazurile Solomon, Gutău, Baniaş, Ridzi şi altele, există premise ca în cazurile documentate să fie întreprinse cercetări penale. Aşa este corect. În loc să vorbească ore în şir la televiziuni despre corupţie, aşa, la modul general, mai bine ar duce dovezile pe care le are la DNA, la presă. Altfel, ce credibilitate se aşteaptă să aibă? Că şi Stalin a omorât milioane de oameni cu argumentul „se ştie“ (kak izvestno) că persoana X este duşmanul poporului. N-am depăşit faza asta politică? Se pare că nu.
Antonescu nu renunţă nici la suspendarea preşedintelui Băsescu. Nu contează dacă va avea sau nu abateri grave de la Constituţia României. Astea se prezumă a fi existat oricum şi până acum.
În concluzie, există două posibilităţi. Ori Antonescu n-a învăţat nimic din aceşti mulţi ani petrecuţi în politică, ori ne crede aşa de proşti, că înghiţim orice debitează Domnia sa, seară de seară, pe la televiziunile prietene.
Cu sinceritate şi prietenie îi spun să nu conteze pe a doua alternativă.
Ştefan VLASTON, Hotnews.ro