-4.5 C
Craiova
luni, 20 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăOpiniiÎnţepat de secera ruşilor şi de ciocul americanilor

Înţepat de secera ruşilor şi de ciocul americanilor

Traian Băsescu a fost înţepat în doar câteva zile atât de secera roşie a Moscovei, cât şi de ciocul vulturului american. După ce Ministerul de Externe rus a catalogat drept „bravadă neruşinată“ declaraţiile preşedintelui României cu privire la al Doilea Război Mondial, preşedintele Dmitri Medvedev a criticat dur declaraţiile lui Băsescu în timpul reuniunii Rusia-NATO de la începutul săptămânii.
Traian Băsescu nu a lăsat fără replică reacţia ruşilor, intrând astfel în jocul preferat al Moscovei. Printr-o diplomaţie dură, politica externă a Rusiei rămâne, aşa cum a fost şi în perioada sovietică, doar o extensie a intereselor interne ale puternicilor moscoviţi. În ultimele luni, liderii ruşi au pierdut câteva partide importante. Ca urmare a ineficienţei politicilor Moscovei, Caucazul de Nord devine noul leagăn al terorismului islamist. Comuniştii din Republica Moldova, susţinuţi puternic de ruşi, au pierdut la mustaţă alegerile din Chişinău. Economia ucraineană îşi deschide braţele spre europeni, obligându-i pe ruşi să-şi închidă parţial piaţa pentru producătorii ucraineni. NATO continuă să refuze participarea egală a Rusiei la proiectul scutului anti-rachetă, în timp ce americanii au bătut deja palma cu românii. Independenţa protectoratelor ruseşti din Abkhazia şi Oseţia de Sud rămâne nerecunoscută chiar şi de către Belarus sau China. Politica pumnului de fier promovată de Vladimir Putin este un eşec şi, tocmai de aceea, Kremlinul îşi arată muşchii pe seama pripitului, dar incomodului preşedinte al României. Partidul lui Putin este în scădere de popularitate, iar declaraţiile lui Băsescu oferă un prilej nesperat de a ridica din nou steagul imperialismului rus.
Combativitatea lui Traian Băsescu nu mai foloseşte însă occidentalilor, care au emis două semnale discrete, dar ferme. Secretarul general al NATO a precizat cât de important este „să ne abţinem de la orice acţiune care ar putea să influenţeze negativ“ dialogul dintre vest şi Rusia. Ambasadorul SUA la Bucureşti a făcut, la rându-i, o remarcă surprinzătoare, considerând că Statele Unite nu au în România un prieten mai bun decât Mircea Geoană, vechi adversar politic al lui Băsescu. Tonul prietenos faţă de Moscova este astăzi la modă în Occident. Deşi atât parlamentarii europeni, cât şi cei olandezi au votat o moţiune prin care se interzice accesul în spaţiul Schengen al mai multor oficiali ruşi suspectaţi de corupţie şi crime, guvernele naţionale au ignorat moţiunea.
Vicepreşedintele american, Joe Bidden, l-a invitat la Washington pe Putin, deşi acesta nu are atribuţii de politică externă în calitatea sa de prim-ministru. Presa americană scrie că Washingtonul încearcă să-i creeze lui Putin condiţii ispititoare (oferindu-i posturi de prim rang în organizaţiile internaţionale) pentru ca acesta să nu mai candideze în 2012 pentru un nou mandat prezidenţial. Stilul grupării din care provine preşedintele Medvedev, aparentul reformist care crede că influenţa economică este mai importantă decât puterea militară, convine mai mult occidentalilor. Interesul Rusiei, strânsă în chingi de presiunea economică şi demografică din ce în ce mai puternică a Chinei, este tot unul de apropiere faţă de vest, dar la o distanţă suficient de sigură încât să nu i se ardă aripile autoritariste.
Iată cum, fără să vrea, Traian Băsescu le-a făcut un serviciu ruşilor şi a prejudiciat interesele vesticilor. În plus, la implicaţiile interne punctate deja foarte bine în presa românească, se adaugă vestea că România renegociază o convenţie foarte importantă cu Rusia în domeniul gazelor. Deşi lui Traian Băsescu nu i se pot aduce reproşuri principiale cu privire la ultimele sale declaraţii referitoare la Rusia, el pare a fi uitat sfatul biblic „fiţi blânzi ca porumbeii şi înţelepţi ca şerpii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII