Premiul pentru inspirație îi revine lui Daniel Alexa, care a scos asta, luni seară, pe Twitter: Copy-Lotul și Vittore Dottore. Încă una, pasată de amicul Liviu Alexa de la Cluj: Micul Furtilescu. După dezvăluirile din Nature, s-au zguduit mai mult netul și rețelele de socializare, adică țarcul încă liber. Ore în șir, televiziunile – cu excepția B1 TV – fie au tăcut, fie au ridiculizat subiectul și sursa. Cu ocazia asta am aflat în câte locuri controlează Ponta agenda. A fost un test bun. Culmea ironiei, Antena 3 transmitea despre „Protestul papioanelor“, cu următorul supratitlu: „Băsiștii plagiază“. Supeeeerb.
Deci, ce s-a întâmplat? Revista Nature și Frankfurter Algemeine Zeitung au scris luni seară că premierul României, Victor Ponta, este acuzat de plagiat. Ziariștii au verificat, au comparat textele, au solicitat opinii de specialitate. Îngroziți, au ajuns la concluzia că 200 din 400 de pagini din teza de doctorat scrisă de Victor Ponta în 2003 sunt copy-paste din alte lucrări, fără citat, fără notă de subsol. Asta se cheamă plagiat grosolan. Mangleală. Impostură. Numele celor plagiați apare la bibliografie, dar nu-i destul. M-am uitat și eu peste documente, comparat, frecat la ochi, enervat. Ce a făcut Ponta e golănia clasică de student leneș, dar isteț foc. Compilează două-trei cărți, xeroxează jumăte dintr-un autor și cealaltă din alt autor, lasă să se înțeleagă că-i opera lui, în final bagă niște bibliografie cât să se acopere. Asta se numește, vorba lui Alexa, furt. De ce ai furat, procurorule? De ce ai șparlit până și concluziile? Păi, concluziile ar trebui să fie ale tale. Nu? Cum ar fi să-ți copiez eu ție teza de doctorat (furată cum e), să nu-i pun ghilimele și nici note de subsol, să umplu în felul ăsta 400 de pagini, iar la final să scriu pe două pagini: Ponta are dreptate. Și să-i zic teză de doctorat. Aș fi doctor, Vittore Dottore? Poate doctor în furt.
De ce te lauzi cu munca altora, procurorule? Vittore face mișto de Nature: ce treabă au cu el? Păi, au. Fiind o revistă știintifică, Nature se ocupă și de natura umană. Furtul este întipărit în natura umană, în gene, iar la PSD, injectat în vene. Nature, procurorule, se ocupă și de naturile decăzute, de căpușele universitare, alea ca tine, care strică lumea științifică, nu doar de insecte și viermi. Ponta zice că i-a copt-o Băsescu cu mâna lui Funeriu. Așa, și? Ai plagiat sau nu? Ai subtilizat munca altora sau nu? Ce-mi pasă că te-a dat în fapt Băsescu, Funeriu sau X-ulescu? Ce relevanță are numele denunțătorului în penal, procurorule? Importante sunt probele, dovezile. În cazul tău, te cam înfundă. Ponta mai zice că unul dintre profesorii plagiați i-a scris prefața. Bun, și? Restul celor 200 de pagini cine le-a scris? Ponta sau autorii din bibliografie? O să apară, probabil, cu ăia de mână, care vor zice că nu se simt furați deloc, ci onorați, fericiți, pătrunși de importanța de a fi parazitați de însuși Copy-lot. Așa, și? Fapta rămâne, furtul e furt.
De ce ai furat, procurorule? De ce ciordești chestii mărunte, de ce te ții de găinării? Ești premier. Azi furi o teză de doctorat, mâine o țară. Putem risca? Nu putem. Mai bine demisionezi. Știm, știm. Nu ești vinovat, ai greșit, îți asumi, bla, bla, bla. De acord cu tine. Și președintele Ungariei, și ministrul apărării din Germania s-au cărat din funcție bombănind că n-au furat pe nimeni. Ăștia erau și mai acoperiți decât tine și tot au plecat. Nu înțelegi că imaginea ta afară e praf, credibilitatea, la pământ. Știi deja ce transmit ambasadele în țările lor. Știi ce o să fii întrebat în fiecare conferință de presă de afară? Bănuiești ce vor să afle jurnaliștii străini când ieși de la Consiliul European? Tot aia. Deci, putem suporta câteva zile, hai, câteva săptămâni de explicații penibile. Însă, titlul ăsta – premierul României, acuzat de plagiat – o să-l tot vezi prin presa internațională. E bine? Nu e. Uite, poți să te scoți cu clasicul „interes național“, țărișoara mai presus de toate și alte panglici din astea patriotice. Să te cari din dragoste de țară. Nu că ai fi furat ceva, Doamne feri, numai că vrei să păzești România de un scandal planetar. Cam cum ai zis la Mang.
Uite, coordonatorul tău (de doctorat?), Adrian Năstase (așteaptă azi sentința), nu se încurcă cu mărunțiș. Dar de asta zic, dacă mergi pe urmele mentorului tău, nu putem risca. Iarași mă văd nevoit să repet o chestie neplăcută: Azi furi o teză de doctorat, mâine o țară. De ce vrei să-l dai afară pe Patapievici de la ICR? De ce nu-l schimbi mai repede pe ministrul culturii, Mircea Diaconu, că tot pierde procesele cu ANI și trebuie scos pe tușă vreo trei ani? Nu vrei să-ți modifici și tu puțin CV-ul? Sau l-ai dezumflat deja? Zici că ești gata să renunți la titlul de doctor. Nu mai bine la funcția de premier?
Pe scurt: va fi un test bun pentru instituții, pentru presă, pentru societatea civilă și pentru comunitatea științifică din România. Să vedem și noi cum funcționează, dacă mai funcționează.
Ziceam că simpaticul Copy-lotul propus de Daniel Alexe pe Twitter acoperă cam tot. Este? Este. Scriam în urmă cu o lună în articolul Universitatea Mang&Standford: „Și dacă adevărul este că Universitatea Mang&Standford are mai mulți absolvenți decât ne putem imagina? Dacă adevărul trist este că Mang și Dumitrescu sunt doar primii dintr-o listă? Dacă impostura și minciuna au colonizat, de fapt, în masă, critica politică românească, inclusiv „Cel mai cinstit guvern“. Dacă se vor mai fi găsit miniștri prin guvernul Ponta abonați la titlul „Mang cum laude pentru plagiat“ și „Doctor la înnot în minciună“? Și dacă se va dovedi că avem de-a face cu un fenomen? Premierul Victor Ponta a setat un standard, a stabilit precedente. Corect ar fi să țină seama de ele și pe viitor, să rămână consecvent și să înțeleagă că ochiului vigilent al generalului Google nu-i scapă prea multe, nici măcar propria biografie“.
La o lună de când am avut cu toții vaga bănuială că ne ascunzi ceva, iarăși vin și te întreb: de ce ai furat, procurorule? Că asta tot zici că ești la bază: procuror. Păi, procurorii fură?