Mulți s-au repezit pe decizia Curții Constituționale, care i-a dat dreptate președintelui Băsescu în conflictul cu premierul Ponta în chestiunea reprezentării României la Consiliul European. Aceasta a fost socotită știrea zilei de miercuri. Înclin să cred că tema despre care s-a discutat mai puțin a generat, de fapt, reacția dură a USL împotriva judecătorilor de la CC. Marea lovitură este desființarea legii votului uninominal într-un singur tur la parlamentare. Dacă legea trecea, PSD și PNL aveau șanse să formeze o largă majoritate. Odată obținută, USL câștiga puterea absolută, putea face orice: suspendare, modificarea Constituției, desființarea Curții Constituționale, liniște în țară.
Așa, mărețele planuri s-au năruit. Cu legea votului uninominal aruncată integral la coș de judecătorii Curții Constituționale, USL se vede nevoit să-și refacă strategia pe termen lung. Planul lor era să-l fiarbă pe Traian Băsescu la foc mic, să mai aștepte cu suspendarea până prin toamnă, iar după alegeri să măture tot din cale. După alegerile locale, când USL a câștigat aproape toate Consiliile Județene și a cucerit noi orașe mari, a devenit limpede că legea votului uninominal pur și dur la parlamentare, dacă trecea de Curte, le oferea celor de la PSD și PNL nesperata ocazie să formeze o majoritate calificată în viitorul parlament, adică peste 66%.
Având această perspectivă roz în față, USL plănuia suspendarea spre sfârșitul anului, când ar fi înlăturat ultimele piedici. Care sunt ele astăzi? Declanșată acum, suspendarea riscă să se blocheze chiar în parlament. Apoi, chiar dacă trece, hotărârile parlamentului pot fi atacate la Curtea Constituțională, grație unei modificări inițiate chiar de PSD (Dan Sova). Acum, PSD vrea să ia înapoi acest drept Curții, însă tot judecătorii constituționali vor decide în final dacă își vor tăia singuri din putere sau nu. Credeți că o vor face? Cine-și taie singur o mână?
Apoi, legea referendumului, modificată recent de USL pentru a ușura suspendarea președintelui, ajunge tot la Curte. Riscul să pice, pe fondul ostilizării judecătorilor atacați frontal, este crescut. Din acest motiv, Victor Ponta a instalat anarhia despre care el însuși vorbea acum un an, aruncând în aer credibilitatea Curții Constituționale. Așa se explică și atacul furibund declanșat de ministrul justiției, Titus Corlățean, împotriva a doi judecători de la CC, decretați peste noapte incompatibili. Pentru USL a devenit vital să disloce cel puțin un judecător de la CC pentru a câștiga majoritatea, pentru a zdrobi ultima piedică în calea realizării grandiosului plan de preluare a puterii totale în România. Pe scurt, marea lovitură încasată în plin de USL este desființarea legii votului uninominal într-un singur tur la parlamentare. Visul puterii absolute începe să se destrame. Operată acum, suspendarea s-ar putea să-l ajute pe Traian Băsescu. Primele luni de guvernare au fost un lung șir de erori. Se resetează jocul?
Marea lovitură
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei