7.6 C
Craiova
miercuri, 25 decembrie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiIt’s the economy, stupid! *

It’s the economy, stupid! *

Între o remaniere care aduce în guvern figuri și mai controversate, o încercare de minirecensământ și bătălia contra lui Traian Băsescu, USL a uitat complet de singurul subiect care o poate prăbuși în sondaje: economia. Dacă tot atacul concertat la instituțiile statului nu a deranjat prea mult ratingurile politice, guvernul Ponta, președintele interimar Crin Antonescu și susținătorii lor au uitat complet sau au fost incapabili să găsească soluții pentru o economie care gâfâie. Iar când românii vor începe să simtă efectele economice în propriile buzunare, tăvălugul se va fi pornit. USL uită – la fel ca și nereformatul PDL din ultimii ani – că libertatea economică garantează o guvernare de succes.
Nu încerc să pun între paranteze atacul la instituții și Justiție declanșat în ultimele trei luni. El a fost sesizat și reclamat de la Bruxelles până la Washington. Dar acest atac era purtat de la înălțimea procentelor pe care USL le avea în toate sondajele de opinie, și sub protecția susținerii populare reale.
Or, după trei luni de guvernare, economia reală e singura care începe să sape la soclul USL. Electoratul, care de obicei acordă câteva luni de răgaz oricărei noi guvernări, se vede în fața unor efecte pe care nu le mai poate pune (doar) în sarcina lui Traian Băsescu: scăderea accelerată a leului, scumpirea produselor agricole din cauza secetei și primele scumpiri nonagricole (Metrorex), blocajul tot mai extins din economie, care amenință locuri de muncă și mii de afaceri mici și mijlocii.
Peste toate acestea se adaugă lipsa oricărei reacții a Guvernului USL condus de Victor Ponta față de cerințele economiei reale. Iată câteva dintre obiectivele minimale trecute în Programul de Guvernare citit în parlament și ce s-a realizat:
– Punerea în aplicare a unei strategii eficiente pentru accelerarea absorbției fondurilor europene – sursa de creștere economică durabilă și de modernizare a țării. Nici o realizare notabilă.
– Gestionarea finanțelor publice va fi caracterizată prin predictibilitate, transparență, reguli și proceduri clare în toate segmentele acestora, atât la nivel central, cât și la nivel local. Nu doar că transparența nu a crescut, ci a fost diminuată prin creșterea pragului pentru care autoritățile sunt obligate să facă licitații.
– Elaborarea pe baze fundamentate a cadrului bugetar multianual pentru stimularea mediului de afaceri și întărirea clasei mijlocii. Nu există nici o schițare a acestui cadru, iar întărirea clasei mijlocii este doar un slogan, dacă avem în vedere informațiile prezentate de HotNews.ro, conform cărora guvernul ia în calcul impozitarea progresivă a veniturilor.
– Eliminarea practicilor prin care „băieții deștepți“ au devenit rentieri ai statului prin fraudarea banului public. Guvernul a reușit desfacerea unor contracte ale Hidroelectrica cu băieții deștepți, dar prețul – insolvența Hidroelectrica – este considerat prea mare de piețele tot mai reticente la finanțarea companiilor de stat după ce „bijuteria coroanei“ a fost declarată insolventă peste noapte.
– Reducerea TVA la alimente pentru diminuarea fraudelor. O măsură care nu a dat rezultate în situații similare în Europa și pe care cel mai probabil FMI/CE nu o vor accepta.
– Implementarea prevederilor Legii guvernanței corporatiste, prin eliminarea politizării managementului și prin profesionalizarea actului de conducere în principalele întreprinderi de stat. Întârzierile sunt majore în acest calendar.
– Continuarea procesului de privatizare. Întârzierile sunt majore.
– Atragerea de investiții. Este doar o utopie într-o țară devenită nefrecventabilă pentru capitalul serios. Mai mult, acest obiectiv este subminat chiar de către guvern, care a trimis la întâlnirea cu o importantă delegație de oameni chinezi de afaceri un secretar de stat – motiv pentru care și potențialii investitori au făcut cale-ntoarsă.
Exemplele pot continua în multe sectoare economice. Ce se vede cu ochiul liber în acest moment e adevărul scăpat de premierul Ponta în 22 iunie (acum o lună și jumătate): „Vreau să-mi exprim sentimentele mele de amărăciune pentru că atunci când ne întâlnim pentru o reuniune guvernamentală alocăm 75% din timpul nostru pentru a discuta cum să ne protejăm de atacurile politice“. A fost una dintre cele mai relevante declarații făcute de premierul Ponta, un indicator clar al absenței preocupării USL pentru economie.
Degeaba declarațiile – avertisment ale mediului de afaceri (ceva mai firave decât ne-am fi așteptat) și ale guvernatorului Mugur Isărescu (omul care și-a consolidat imaginea de arbitru lucid) se întețesc. USL își continuă atacurile unidirecționale, într-un carusel scăpat de sub control. Între timp, cursul valutar e tot mai greu de stăpânit, blocajul economic e tot mai evident și le aduce aminte jucătorilor de dezastrul din 1998, subfinanțarea economiei reale s-a cronicizat.
Ultima dovadă a lipsei de aderență a guvernului USL la economia reală e remanierea de ieri-dimineață. Au plecat doar miniștri cu atribuții în zona politică/administrativă/justiție (adică domeniile în care Ponta&Co au interes maxim). Nici o schimbare la ministerele cu atribuții în economia reală. Transporturile, Economia, Finanțele, Fondurile Europene ori Agricultura duduie…

* Replică folosită de echipa de campanie a lui Bill Clinton în 1992, când a câștigat alegerile prezidențiale în SUA în fața lui George Bush Sr. Replica a făcut carieră, semnificând întoarcerea la lucrurile importante în cadrul unei dezbateri sterile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS