Nu trebuie să ai acces la cine știe ce informații secrete ca să-ți dai seama că, treptat, populația începe să simtă pe propria piele și în propriul buzunar eșecul celor trei luni de guvernare, în care administrația USL s-a ocupat exclusiv de persoana lui Traian Băsescu, lăsând la voia întâmplării investițiile, locurile de muncă, seceta, cursul de schimb al monedei naționale, prețurile și orice alt interes public. Sondajele arată că popularitatea USL e în scădere și, odată cu venirea toamnei și întoarcerea oamenilor la muncă în instituții aflate încă în agonie după anarhia verii, tendința de scădere va continua. La rândul lor, revoluționarii și rezerviștii colonelului Dogaru constată că promisiunile care le-au fost făcute au șanse minime de realizare. Scăderea nivelului de trai și așa scăzut va stârni dezamăgire, nemulțumire, proteste previzibile contra guvernului.
În mod normal, primul-ministru, confruntat cu eșecul acțiunilor sale și cu acuzațiile dovedite de plagiat, ar trebui să-și dea demisia. Un guvern de oameni pricepuți, din toate partidele sau fără partid, ar trebui să încerce rapid să dreagă economia lovită din toate părțile.
Nici în parlament lucrurile nu stau prea bine pentru USL. S-a văzut, cu prilejul declarației privitoare la referendum a Curții Constituționale, că foștii parteneri PDL, UNPR, UDMR se reapropie și că, având în vedere demonstrația de conducere a țării făcută în ultimele luni de USL, se pot întrevedea noi migrări de parlamentari de la un partid la altul, ca ori de câte ori puterea înclină dintr-o parte în alta. Cum convingerile de natură ideologică nu au tulburat niciodată viața și somnul aleșilor națiunii, nici acum atari „detalii“ n-o să-i împiedice să treacă de bunăvoie în tabăra considerată învingătoare sau cu potențial de a recompensa o trădare utilă, mai târziu, la alegeri.
Pe urmă, din perioada încâlcită și violentă a procedurilor de suspendare a președintelui, au rămas fără răspuns două chestiuni care privesc funcționarea camerelor parlamentare și care vor fi tranșate, probabil, la începutul noii sesiuni parlamentare. Înlocuirea șefilor Camerei Deputaților și Senatului și a Avocatului Poporului s-a făcut abuziv, cu încălcarea regulamentelor de funcționare a respectivelor instituții, ceea ce înseamnă că dezbaterile și certurile pe această temă se vor aprinde în curând.
Ar fi nevoie, așadar, de o majoritate parlamentară și de un guvern cu simțul responsabilității și al onoarei, cu integritate profesională și cu dorința de a îndrepta țara pe un drum de stabilitate care să redea încrederea populației în posibilitatea unei vieți normale.
Dar începe campania electorală. Așa că Dan Voiculescu și echipa sa mediatică au țesut deja, din toate aceste elemente vizibile cu ochiul liber de către orice om rațional, un nou scenariu care s-ar putea numi „puciul lui Băsescu“. Prezentat drept emanație a unei minți diabolice, prin care s-ar atenta la unitatea USL și a majorității parlamentare, planul îi este atribuit lui Traian Băsescu și serviciilor secrete și este întors pe toate fețele de tot felul de analiști.
Iată care ar fi etapele puciului anti-USL: în urma unor negocieri cu partidele foste aliate (UNPR și UDMR), PDL va instala noi șefi la Camera Deputaților și la Senat. Apoi, va organiza, din umbră, demonstrații de stradă care să decredibilizeze (dacă o mai fi nevoie…) guvernul Ponta. În acest context favorabil, PDL va introduce o moțiune de cenzură împotriva guvernului, moțiunea va fi votată și guvernul va cădea. Traian Băsescu va numi un guvern de tehnocrați. Și toate aceste acțiuni ar fi reflectate în presa internă și internațională drept o revenire la normalitate.
Acest plan interpretat ca fiind nemaipomenit de parșiv, pus la cale, chipurile, în cel mai mare secret de SRI, SIE, Parchet, DNA și de tot felul de „agenți de influență“, ar fi răzbunarea lui Băsescu și explicația tăcerii președintelui din aceste zile.
Orice om cu scaun la cap care a urmărit desfășurarea evenimentelor politice din România vede că „planul“ este, de fapt, teama USL de consecințele propriilor acte: pagubele aduse de suspendarea președintelui sunt imense față de câștiguri, PSD și PNL au ieșit demult din luna de miere, UNPR și UDMR au simțit dincotro bate vântul în parlament, populația începe să fie cu adevărat îngrijorată de costurile zilnice ale vieții, Victor Ponta s-a compromis în fel și chip, iar cei 20 de parlamentari cu dosare grele de corupție nu sunt siguri că au un prieten de nădejde în noul ministru al justiției. Toate acestea vor duce, de la sine, la reconfigurarea forțelor în parlament și a raporturilor PSD-PNL, la proteste antiguvernamentale, la remanierea sau schimbarea guvernului.
Dan Voiculescu le vede și el venind în viitorul apropiat, ca toată lumea, dar se gândește că, punându-le pe seama unui plan al „dictatorului“, va demonstra în avans, cum a mai făcut-o, că guvernul e victima președintelui și că nu e loc de coabitare din pricina machiaverlicurilor lui Băsescu. Drept care, Felix anunță de pe-acum că se gândește la o nouă suspendare a președintelui în lunile octombrie-noiembrie. S-ar putea, până atunci, să aflăm și că cei peste șapte milioane de votanți de la referendum au votat DA pentru Dan Voiculescu, de vreme ce el face, de luni bune, agenda publică a întregii țări.
Tatiana Niculescu Bran
contributors.ro