La fiecare rundă de alegeri din România am câteva întrebări pentru mine însumi. Nu sunt mari probleme naționale sau mondiale, nu sunt interogații de care să depindă mersul lumii. Aceste întrebări, reale, mi le pun pentru că răspunsul la ele duce în domenii care mi se par foarte importante pentru noi toți. Fac parte dintr-o minoritate în România, cei care cred că Revoluția din 1989 a fost benefică pentru noi, a eliminat surse enorme de stres pentru societatea românească. Dar a și generat riscuri pe măsura oportunităților. Mulți dintre noi am fi fost și am fi făcut mult mai puțin dacă am fi rămas în vechiul sistem. Întrebările mele sunt născute natural tocmai din această atitudine, prudent optimistă.
La alegerile din 9 decembrie 2012 nu mă interesează cine câștigă. Calculele arată că USL câștigă peste 50% din mandate, iar Victor Ponta devine din nou prim-ministru, de data aceasta nu printr-o schimbare a majorității din parlament, ci prin vot universal. În ciuda micilor făcături din presă, care sugerează că președintele poate numi alt premier din rândurile USL, Traian Băsescu nu mai poate face ce vrea, când vrea, cum vrea. După ce și-a terfelit enorma bază electorală, după ce și-a măcinat partidul, Traian Băsescu a rămas cu un singur atribut politic: respectarea legii. Ceea ce este totuși un merit, gândindu-ne la multele întortocheli din ultimii opt ani…
La alegerile din decembrie 2012, mă interesează răspunsul la două întrebări: ce se întâmplă în colegiul senatorial 8 din București și ce program de guvernare adoptă Victor Ponta.
În colegiul senatorial 8 din București (Bellu-Berceni-Giurgiului, o zonă în care am trăit douăzeci de ani) se înfruntă Dan Voiculescu și Iulian Crăciun. Pe Dan Voiculescu îl cunosc mulți, are o notorietate de vreo 45% la nivel național. Este patronul unui mare trust de mass-media, are zeci de firme și mii de salariați. A fost de mai multe ori parlamentar. În iunie 2012, imediat după condamnarea lui Adrian Năstase, și-a dat demisia din Senat. Se pare că motivul a fost că, nemaifiind parlamentar, un proces de subevaluare de active de stat nu mai poate fi judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție, ci trebuie trimis la o instanță inferioară. Așa s-a și întâmplat, Dan Voiculescu câștigând șase luni de amânare a deciziei. Dacă reintră în parlament, atunci procesul se mută din nou și mai câștigă timp. Lungirea procesului e fundamentală: apar termene de prescripție, se mai modifică instanțele etc.
De cealaltă parte e Iulian Crăciun. Un om tânăr, deja destul de cunoscut prin aparițiile televizate și un site inspirațional numit startevo, atât de necesar într-o societate nervoasă, depresivă și pesimistă. Iulian Crăciun este handicapat din cauza unei boli incurabile. Trăiește într-un cărucior. Acest lucru nu l-a împiedicat să facă o facultate la stat, să se căsătorească, să aibă un copil și să-și câștige existența muncind în propria lui firmă. Fiind în cărucior, a încercat să traverseze o stradă pe verde, prin locul marcat. A fost spulberat de Genică Boerică, cu Porscheul lui, așa că Iulian Crăciun a avut de îndurat operații grele pe un corp deja fragilizat de o boală care afectează sute de mii de români și căreia doctorii nu-i găsesc leacul. Dar Iulian Crăciun a rezistat și accidentului.
De o parte este un om bogat, influent, care face politică din ambiție personală, cu partidul personal și cu propriul personal salariat. Intră și iese din alianțe politice în funcție de interesele lui proprii. Intră și iese din parlament ca să amâne decizia instanțelor. De cealaltă parte, un român obișnuit, lovit de soartă, dar care nu s-a dat bătut. Pentru Dan Voiculescu, postul de senator este o schemă (iluzorie, de altfel) de protecție. Pentru Iulian Crăciun, postul de senator ar fi o probă că se poate…
Din câte știu, electorul român decide singur, este greu influențabil, greu de cumpărat, greu de convins dacă i-a intrat ceva în cap. Pe Iulian Crăciun nu-l cunoaște, pe Dan Voiculescu nu-l suportă. Dacă va câștiga Dan Voiculescu, mai amânăm puțin un verdict optimist asupra viitorului. Dacă va câștiga Iulian Crăciun, nu avem nici un motiv să fim pesimiști, neîncrezători, dezarmați.
Despre programul de guvernare al domnului Ponta, mâine, în același loc.
Cele două semne de întrebare ale alegerilor din decembrie 2012: Iulian Crăciun și Victor Ponta
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei