3.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiScrisoare deschisă adresată puternicului ministru Raed Arafat

Scrisoare deschisă adresată puternicului ministru Raed Arafat

Sunteți puternic, domnule doctor Raed Arafat! Mai puternic decât premierul Victor Ponta sau președintele Traian Băsescu. Aveți o putere din acel soi special la care orice politician râvnește. Pentru că puterea dumneavoastră se sprijină pe noi. Noi, cei care, după ce ați construit un sistem de urgență funcțional, v-am răsplătit nu cu bani sau cu voturi, ci cu bunul cel mai rar existent acum în România: încrederea.  
Astăzi sunteți ministrul sănătății unui popor adânc deprimat. Și nu e suficient să asigurați „continuitatea“ administrativă a unui minister. Tocmai pentru că sunteți cel mai puternic ministru într-o țară aflată în campanie electorală, trebuie să faceți ceva mai mult decât politică.
Nu există perioadă în care politicienii români să fie mai vulnerabili decât în campania electorală. Orice declarație pozitivă sau negativă pe care o veți face în următoarea lună va adăuga sau va scădea câteva puncte procentuale din dreptul unui partid sau a celuilalt. E arma dumneavoastră cea mai ascuțită, a cărei eficienţă este deja cunoscută din ianuarie 2012. Atunci, ca și acum, românii v-au susținut pentru că de-a lungul anilor ați făcut ceva concret: fapte. De fapte bune și coerente ne e tuturor sete.
După citirea programelor de guvernare a partidelor și primele zile de campanie, constatăm că avem parte de cea mai goală întrecere electorală din ultimul deceniu: vorbe, lozinci, nici o urmă de argumente. Mulți dintre noi nici nu vom mai vota. De scârbă.
Dar am mai învățat că există prilejuri, rare ce-i drept, în care politicienii pot fi siliți să facă ceea ce e bine pentru noi, nu doar pentru ei. Suntem acum într-un astfel de context și dumneavoastră puteți fi agentul schimbării bune. Nu cerem transformări epocale, din genul celor promise de „catindaţii“ electorali. Suntem, ca și dumneavoastră, adepții îmbunătățirilor punctuale și măsurabile. Acestea, nu promisiunile pompoase, ne pot schimba viață.
Aveți în această lună ocazia unică de a-i presa pe politicieni să facă ceva concret pentru sănătatea noastră. De pildă, să rezolve problemele revoltătoare de mai jos. Acum! Nu după alegeri, nu la sfârșitul anului, nu „când se vor rezolva“.  
 20 de medicamente esențiale în tratamentul unor forme de cancer lipsesc de peste un an din România. Statul are obligația legală de a le pune la dispoziția pacienților, dar, în ciuda promisiunilor guvernelor PDL și USL, aceste medicamente lipsesc și astăzi. Mii de români suferă din cauza asta și, pentru a rezolva problema, nu este nevoie de un program de guvernare, ci de fapte.  
Cea mai mare rată a mortalității infantile în Europa se înregistrează de ani de zile în România. Deși o treime dintre acești copii mor de pneumonie, statul român încă nu oferă cetățenilor săi vaccinul antipneumococic. O fac însă majoritatea celorlalte state europene (inclusiv Bulgaria și Ungaria). În acest timp, în satele noastre mor cei mai mulți bebeluși din Europa. Nu e nevoie de un program de guvernare pentru a găsi banii necesari rezolvării acestei probleme. Ci de fapte. Puteți conștientiza gravitatea situației citind aici despre „Demnitarul, mama și copilul“.
România este țara unde se realizează cele mai puține transplanturi din Europa. Principala piedică este absența oamenilor care să coordoneze rețeaua națională de transplant, pentru aceasta fiind suficiente 40 de persoane. Doar că statul român nu plătește deocamdată pentru această responsabilitate. Ca să se găsească bani pentru salariul lor nu e nevoie de un program de guvernare, ci de fapte. Sute de români mor anual pe listele de așteptare pentru un transplant.  
Dintre 32 de țări europene, pacienții românii sunt cei mai nemulțumiți de modul în care sunt tratați de către sistemul lor medical. Adrian, unul dintre acești pacienți, se întreabă în „Eu și tumoarea mea“, o confesiune publică impresionantă: „OAMENI BUNI, CE SE ÎNTÂMPLĂ? De ce am ajuns noi, pacienții, să fim tratați mizerabil? De ce ați ajuns unii dintre voi, cei din sistem, să ne urâți în asemenea hal și, pe deasupra, să ne-o mai și arătați de câte ori aveți ocazia?“ În facultățile de medicină și colegiile de asistente din România, cursurile de etică și comunicare cu pacienții sunt în continuare facultative. Nu un program de guvernare ar rezolva această problemă, ci faptele.
În campaniile electorale din Statele Unite sau Marea Britanie, subiectul central și cel mai intens disputat a fost sănătatea. Vorbiți, domnule doctor Raed Arafat, cât mai des despre problemele de sănătate de mai sus! Vorbiți în ședințele de guvern, vorbiți în întâlnirile cu politicienii! Întrebați-i de ce, după ani și ani de promisiuni, bugetul alocat sănătății în România este procentual mai mic chiar decât cel din Albania? Căci, indiferent de partid, ei se vor teme de dumneavoastră în această lună. Fiți aliatul nostru, nu aliatul lor!
Vorbiți despre problemele sănătății noastre (zilnic dacă se poate) la televizor, în presă, în public! Căci sunteți, timp de o lună, cel mai puternic ministru al sănătății pe care l-a avut România ultimilor ani. Jurnaliștii vă vor ajuta pentru că acesta este subiectul în fața căruia toți românii vor face corp comun. Ajutați-ne să transformăm o campanie electorală despre nimic, într-o campanie de presiune publică asupra politicienilor. Fiți aliatul nostru, nu aliatul lor.
Știu că nu e o cerere simplă. Știu că va aduce riscuri de imagine, riscuri politice, posibile conflicte cu mai-marii zilei. Dar îmi amintesc că ați spus odată: „Nu am fost rezonabil, dar am schimbat ceva“. Nu fiți un ministru rezonabil, domnule doctor! Pentru că doar astfel în spatele dumneavoastră vom rămâne noi.
de Vlad Mixich
HotNews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS