Nici o surpriză demisia lui Dan Voiculescu din Senat, a pregătit terenul duminică seară. Marea întrebare e dacă manevra întoarcerii dosarului la tribunal se va dovedi la fel de eficientă ca în vară.
Dan Voiculescu și-a exprimat, duminică seară, la Realitatea TV, temerea ca nu cumva coabitarea să se transforme în fraternizare, într-o înțelegere de tipul „o mână spală pe alta și amândouă obrazul“. Să nu ne trezim, a explicat Voiculescu, că unii din membrii USL încearcă să-și rezolve problemele lor, iertându-i pe ceilalți. Moderatorul a ratat să-l întrebe pe cine din USL suspectează de fraternizare cu dușmanul. Pe Victor Ponta, pe Liviu Drangea, pe cei de la PSD sau pe cei din PNL? Toate datele îl așază pe șeful guvernului în capul listei suspecților, deși Voiculescu l-a lăudat. Dar nu vă lăsați înșelați de aparențe: în politica dublului discurs mai important este ce vor să transmită, nu ce spun politicienii. Ponta a admis public că s-a simțit vizat.
Or, Dan Voiculescu i-a transmis lui Victor Ponta ceea ce vede de acum toată lumea: coabitarea se transformă în fraternizare. Sigur, Voiculescu zice altceva la televizor: Ponta e băiat bun, fruntaș USL de încredere, care se luptă cu Traian Băsescu pe viață și pe moarte. În realitate, experimentatul Felix, cel crescut în umbra Securității, răit în lumea oglinzilor paralele, știe foarte bine că nu este chiar așa.
Numai cine nu vrea nu observă cu ochiul liber că primul-ministru susține tot mai multe proiecte lansate în trecut de Traian Băsescu, economice și politice, și se delimitează tot mai des de liberali.
Ceea ce-i îngrijorează pe Voiculescu&Antonescu este posibilitatea ca Victor Ponta să se pună de acord cu Traian Băsescu și în privința funcționării justiției pe baza angajamentelor din MCV. Toate încercările majore ale PNL de a afecta într-un fel sau altul mersul justiției nu au găsit încă prea mare trecere la PSD. Desigur, s-ar putea să fie și acesta un joc duplicitar din partea PSD, pus în scenă cu scopul de a câștiga încrederea pierdută a Bruxellesului.
Ultima probă de „fraternizare“ a venit vineri seară, când Victor Ponta a calificat drept interesantă propunerea președintelui Traian Băsescu, potrivit căreia CSM ar trebui să propună viitorii șefi la Pachetul General și DNA, nu ministerul justiției, ca soluție pentru ieșirea din blocaj.
Or, ceasul ticăie pentru Dan Voiculescu. Nu are nici timp, nici chef să afle dacă Victor Ponta execută un dublu discurs atât de sofisticat încât nici măcar el, maestrul duplicității, nu-l poate înțelege. Are, în schimb, destule motive de panică. Procesul său avansează, următorul termen, pus inițial pe 25 aprilie, a fost mutat pe 31 ianuarie.
Apoi, mai e ceva: disidenții din PNL sunt tot mai activi, existând deja informații că sunt în bună înțelegere cu PSD (nu mai am îndoieli că fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu, se coordonează cu actualul premier, Victor Ponta). Asta indică faptul că PSD nu va renunța la candidat în 2014, că viitorul lui Crin Antonescu e cam nesigur. Și atunci, cum să nu fie panicat Voiculescu?
În ciuda zâmbetului său aparent relaxat, ultima ieșire trădează disperare crescândă. A tras împrăștiat în Traian Băsescu, în UE, în forțele din exterior, în justiție și o rafală în orb împotriva trădătorilor din jur gata să „fraternizeze“. Acum două săptămâni s-a deplasat în persoană la ședința USL, scrie tot mai des pe blog, Antena 3 atacă turbat justiția, „fraternizează“ cu toți penalii condamnați „fără probe“ de „justiția lui Băsescu“, în frunte cu Adrian Năstase.
Semnificativ mi s-a părut și regretul nedisimulat de a-l fi ajutat pe Traian Băsescu în 2005 să formeze un guvern stabil care a permis intrarea României în UE. Și nu se dovedește azi că are dreptate? Fără vigilența Bruxellesului, cu o justiție lăsată la mâna politicienilor, foștii jupâni ai României – Adrian Năstase sau Sorin Ovidiu Vântu – n-ar fi ajuns la închisoare, nici Voiculescu la porțile ei. Regretul său explică mai bine atitudinile violent antieuropene și antioccidentale propagate de Antena 3 și PNL.
Am mai spus-o cu alt prilej: euroscepticismul românesc este de esență penală, nu are fundament de ordin economic sau ideologic. A fost inventat pentru a servi intereselor marilor penali.
Idealurile revoluției borfașilor declanșate în vara lui 2012 se rezumă la trei cuvinte-cheie, scandate astăzi obsesiv de Voiculescu și oamenii săi: suspendare (a statului de drept), fraternitate (între penali), libertate (să scoatem oamenii din pușcării). Dublul discurs obligă la precizări.
Suspendare, fraternitate, libertate
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei